Ексклюзиви
четвер, 19 серпня 2021 06:06

За Конституцію проголосували 315 депутатів

24 серпня 1991 року на позачерговій сесії Верховної Ради народні депутати ухвалили Акт проголошення Незалежності України. Це рішення стало початком нового етапу сучасної української історії.

Пригадуємо важливі події 30 років.

14 січня 1994 року в Москві президенти України Леонід Кравчук, Росії — Борис Єльцин і США — Білл Клінтон підписали угоду про вивезення з України стратегічної ядерної зброї та принципову згоду РФ надати компенсацію. Документ зафіксував міжнародні зобов'язання України отримати без'ядерний статус.

28 червня 1996-го

після обговорення, що тривало майже добу, Верховна Рада ухвалила Конституцію України. О 9:18 за її текст проголосували 315 депутатів, проти — 36, утримались — 12, не голосували — 30. У документі зафіксовано, що державна мова — українська, малий герб — тризуб, прапор — синьо-жовтий, мелодія гімну — "Ще не вмерла Україна".

16 травня 2008-го після 14 років переговорів Україна стала 152-м повноправним членом Світової організації торгівлі. Це спростило доступ українських товарів до світових ринків і дало можливість розпочати переговори з Європейським Союзом про Угоду про асоціацію.

21 листопада

2013 року уряд призупинив підготовку до підписання договору про асоціацію з Європейським Союзом, яке мало відбутися 28 листопада у Вільнюсі. На знак протесту о 22:00 майже 1500 людей вийшли на мітинг у центрі Києва. Це стало початком масштабних протестів, що ввійшли в історію як Майдан. За чотири місяці війська РФ захопили український Крим. А 14 квітня 2014-го виконувач обов'язків президента України Олександр Турчинов оголосив про початок Антитерористичної операції на Донбасі.

11 травня 2017-го Україна отримала безвізовий режим з Євросоюзом. Громадяни нашої держави можуть без спеціальних дозволів відвідувати 32 країни ЄС і Шенгенської зони. Рішення набуло чинності 11 червня.

15 грудня 2018-го в Києві відбувся Об'єднавчий собор, на якому затвердили статус Православної церкви України й обрали її голову — митрополита Епіфанія, 39 років.

Зараз ви читаєте новину «За Конституцію проголосували 315 депутатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути