Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2021 07:35

За чотири дні загинули п'ятеро військових
6

Військовослужбовець Збройних сил України виходить з обладнаної для ведення вогню позиції на лінії зіткнення з бойовиками неподалік Авдіївки на Донеччині 13 лютого. Хоча формально на Донбасі діє режим тиші, обстріли окупаційних військ Російської Федерації не припиняються. У день зйомки терористи сім разів обстріляли наші позиції
Фото: REUTERS
 Олександр Глушко
Владислав Лященко
Олександр Войтенко
 В’ячеслав Олексієнко

Після закриття пропагандистських проросійських телеканалів в Україні на фронті активізувалися бойовики. Обстрілюють українських воїнів щодня, всупереч оголошеному режиму припинення вогню.

11 лютого найманці вбили 36-річного Олександра Глушка і 24-річного Владислава Лященка. За три дні загинули 47-річний Олександр Войтенко, 34-річний В'ячеслав Олексієнко і 27-річний Дмитро Мироненко.

З початку року Україна втратила 11 захисників. Більшість загинули від куль російських снайперів або російських мін.

Олександр Глушко родом із села Рунівщина під Полтавою. За фахом був кухарем. У січні 2019-го підписав контракт з 81-ю окремою аеромобільною бригадою.

Служив водієм в інженерно-саперному взводі. 11 лютого біля села Зай­цеве на Донеччині в Олександра поцілив російський снайпер. Куля влучила у шолом. Пораненого воїна відвезли до лікарні міста Бахмута, за кілька годин він помер.

В Олександра Глушка залишилися мати, дружина і двоє дітей.

Владислав Лященко родом із райцентру Кілія на Одещині. Працював у молочній компанії "Титан". Торік підписав контракт зі Збройними силами. Служив у 28-й механізованій бригаді ім. Лицарів Зимового походу.

Російські найманці розстріляли Владислава з великокаліберного кулемета, коли переходив між позиціями за селом Новомихайлівка Мар'їнського району Донеччини. Загинув одразу.

У Владислава Лященка залишилися батьки.

14 лютого під Новолуганським на Луганщині на міні підірвалися капітан Олександр Войтенко, солдати В'ячеслав Олексієнко і Дмитро Мироненко. Мали замінити побратимів на позиціях.

— Підірвалися на протитанковому мінному полі, — каже журналіст Андрій Цаплієнко. — Російські диверсанти перезамінували його, поставили більше мін обабіч дороги, де ходять наші військові.

Щодо смерті воїнів Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження. Однак загибель розслідують як "недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки". Намагаються знайти докази провини воїнів. Мовляв, загинули на території, де не було воєнних дій. Якщо провину доведуть — втрати вважатимуть небойовими, родини загиб­лих не отримають компенсацій.

Олександр Войтенко і В'ячеслав Олексієнко родом із міста Кременчук на Полтавщині. Обоє були десантниками інженерно-саперного взводу з 81-ї аеромобільної бригади. Дмитро Мироненко родом із Харкова.

— Загострення бойових дій на Донбасі неминуче, — каже 45-річний Олексій Арестович, радник української делегації у Тристоронній контактній групі. — Є ознаки, що буде навесні, ближче до літа.

Каже, що переговори з Росією не дають результату.

— Мінський процес і "нормандський формат" перебувають якщо не в глухому куті, то ледь-ледь рухаються. Не у стратегічній частині, а в тактичній. Режим припинення вогню тримається на волосині. Головна умова Росії — щоб Україна почала переговори з бойовиками. Ми не починали і не будемо.

Арестович вважає, що Путін прийняв рішення про окупований ­Донбас.

— Росіяни напружують відносини з Європейським Союзом. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров каже, що вони не бояться розірвати всі відносини з ЄС. Вибір вони зробили. Очевидно, на загострення. Але ми знаємо всі засоби, до яких вони вдаються сім років. Думаю, будуть вигадувати щось нове.

Зараз ви читаєте новину «За чотири дні загинули п'ятеро військових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути