пʼятниця, 27 квітня 2018 00:35

За 22 роки населення України скоротиться на третину

До 2050 року населення України скоротиться на 36%, ідеться в дослідженні аналітиків Організації Об'єднаних Націй. Більше з країн Східної Європи втратить тільки Молдова — 51%. У Росії людей поменшає на 13% до 2100-го.

Торік в Україні проживало приблизно 42,5 млн людей без урахування окупованих районів Донбасу та анексованого Криму, за оцінками соціологів.

Негативна демографічна тенденція спостерігається в усіх країнах Східної Європи, кажуть експерти ООН. Одна з причин скорочення населення — трудова міграція.

З 2015-го по 2017 рік з України на заробітки виїхали понад 1 млн людей. Більш як половина — до Польщі. Решта — до Росії, Італії, Чехії, США та Білорусі.

— Зазвичай прогнози аналітиків ООН мають узагальнюючий характер. Вони роблять висновки за аналізом одного регіону, а не країни в цілому, — говорить Олександр Гладун, 62 роки, завідувач відділу демографічного моделювання та прогнозування Інституту демографії та соціальних досліджень. — До війни й анексії Криму ми підрахували, що до 2050-го українців залишиться 35 мільйонів. Це більш оптимістичні цифри, ніж ті, що надали в ООН. Визначити демографічну картину важко, бо нереально врахувати ситуацію в Криму, Донецькій та Луганській областях. До того ж багато заробітчан із часом повертаються з-за кордону.

Зараз тільки в Польщі понад 300 тисяч українців сплачують там соціальні внески і хочуть залишитися. А самі поляки їдуть заробляти до Німеччини та Великої Британії. До нас перебираються жителі кавказьких країн, Афганістану, Пакистану. Поки Україну розглядають лише як транзит до Європи. Однак якщо в нас покращуватиметься рівень життя — лишатимуться. Це може змінити етнічний склад населення.

Зараз ви читаєте новину «За 22 роки населення України скоротиться на третину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути