вівторок, 11 жовтня 2011 07:00

Януковича освистали на відкритті "Олімпійського"

8 жовтня в Києві відкрили відбудований спорткомплекс "Олімпійський". На ньому гратимуть фінальний матч чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

О 17.30 біля столичного метро Палац спорту дорогу перекрито. По ній їздять міліціонери на конях. Хлопець у білій футболці зупиняє одного з них. Запитує німецькою, де каси стадіону.

— Ти поняв, шо він хоче? — перепитує той у колеги.

— Не знаю по-якому він говорить. Не англійська точно, а я більше мов не знаю. Шось про стадіон питає, покажи йому, шоб ішов прямо.

Міліціонер вказує рукою на стадіон і двічі повторює російською "Тебе туда!". Німець киває і каже "данке", що означає "дякую".

Міліціонери переглядаються.

— А, он из Дании приехал, — перекладає один другому.

О 18.00 двоє хлопців у шкіряних куртках продають білети по 800 грн.

— Берите два за полторы тысячи. Сброшу 100 гривень на пиво, — махає квитками перед молодою парою.

— Даша, давай почекаємо до восьми. Коли концерт почнеться, вони будуть удвічі дешевші.

У касах квитків немає. З'явилися і зникли з продажу ще у понеділок, 3 жовтня. Було 5 тис. квитків по 800 грн.

Подружжя киян років 50 виходять із ресторану "Віденські булочки" за 200 м від "Олімпійського".

— Добре, що зонтік узяла. Дивися, як нахмурилось.

— Не вздумай його откривать. Тут на всіх кришах снайпери лежать, бо на відкриття Януковича привезуть. Бояться, щоб не було терактів.

18.40. На вході до стадіону скупчуються люди. Хлопець напідпитку в дутій жилетці намагається пронести півпляшки пива. Стюарди, які перевіряють квитки, просять викинути її в урну. Той великими ковтками спорожняє пляшку.

200 грн пропонує на вході високий блондин.

— Браток, пропусти. Я только посмотрю, пофоткаюсь и за полчасика выйду. У меня поезд на Николаев в девять часов.

Стюард відштовхує руку з грошима.

— Шо, мало, да? Держи, еще 100.

Стюард викликає охоронців. Ті відводять чоловіка з натовпу.

На першому рівні стадіону з десяток туалетів ще зачинені на ремонт. Ті, що працюють, закидані будматеріалами, не встановленими унітазами й умивальниками. Кахлі на підлогу і стіни докласти не встигли. Чоловік на виході з вбиральні витирає чорні туфлі від бруду. Від його підошов на підлозі залишаються сліди від глини.

На вході до кожного сектора працюють кіоски з їжею швидкого приготування. Хот-доги продають по 25 грн, гамбургери і чізбургери — по 30. Кава — 12. Більшість у черзі стоять за пивом по 15 грн.

— А шаурми немає? — запитує чоловік у спортивному костюмі. Дає 30 грн за два пива.

Продавець не приймає гроші. Направляє покупця до працівниць перед рестораном:

— Купіть карточку за 20 гривень і покладіть на неї гроші. Коли будете йти зі стадіону, карточку повернете і заберете 20 гривень.

Чоловік повертає пиво, сердиться і йде шукати своє місце в секторі.

— Класно придумали. Європейська система, — міркує вголос жінка років 40. — Але шкода, що тут банкоматів нема. Я взяла тільки 50 гривень.

У віп-сектор гості проходять через готель "Шератон". На вході стоять двоє дівчат-стюардів. За півгодини до початку йде колишній нардеп-"регіонал" Олег Калашніков.

— А что это Калашников без охраны? — перешіптуються дівчата. Квиток у нього не перевіряють. Вітаються, запрошують усередину. — Пожлобился для охранника билет купить.

За 15 хв. до відкриття у готель заходять головний тренер київського "Динамо" Юрій Сьомін, президент ФК "Металіст" Олександр Ярославський. За ними — екс-мер столиці Олександр Омельченко, міністр культури Михайло Кулиняк, депутат-"регіонал" Владислав Забарський, позафракційний Святослав Олійник, "бютівець" Сергій Міщенко, "нунсівці" Микола Катеринчук і Павло Жебрівський.

— Я прийшов оцінити "Олімпійський" як будівельник, — каже Омельченко. — Проект хороший, я був кілька разів під час будівництва. Структура унікальна. Його звели дуже швидко. Але світ не знає жодної великої стройки, що відбувалася б немаксимально швидкими темпами.

Проходять гравці збірної України з футболу. Крізь вітрину видно, як офіціанти заносять у віп-сектор тарілки з нарізаними овочами та м'ясом.

О 20.04 на стадіоні гасне світло. Відкриття починають чотирма танцями і шоу вогню. Виступають ансамбль танцю Вірського та хор імені Верьовки, учасники телевізійного шоу "Майданс".

Над стадіоном запускають салюти. Від одного займається верхня частина чаші — поліетиленовий софіт над 68-м сектором верхнього ярусу. Ведучий продовжує програму. Двоє працівників стадіону за 5 хв. помічають пожежу, пробують загасити вогнегасниками. Глядачі стежать за тим, що відбувається на даху.

На поле вибігають три активістки жіночого руху "Фемен". Оголюють груди. Тримають плакати Fuсking Euro. Їх затримує і виводить охорона футбольної арени.

На поле запрошують молодіжні збірні з футболу, переможців олімпіад різних років. Вмикають гімн, потім оголошують виступ президента 61-річного Віктора Януковича. Глядачі кричать: "Фу!".

— Побудувавши стадіон такого рівня, Україна довела всім, що гідна приймати Євро-2012, — Янукович говорить голосно і швидко, але, коли з арени починають свистіти, замовкає секунд на 20. — Успішна реконструкція безсумнівно стала показовим проектом для іміджу Україні.

— Давайте після його виступу закричимо: "Ананаса на м'ясо", — каже хлопець, який сидить на два ряди нижче.

Янукович оголошує стадіон відкритим. Організатори, щоб заглушити вигуки і свист з арен, вмикають Гімн України.

— Та щойно ж грав. От гімнюки, спеціально підстроїли, щоб Януковича не засвистали.

По куплету з трьох українських пісень "Стожари", "Червона рута" та "Рідна земля" виконують співачки Гайтана, Ані Лорак і Таїсія Повалій. О 21.20 виходить колумбійка 34-річна Шакіра. Співає й танцює 40 хв.

НСК "Олімпійський" прийме п'ять матчів фінальної частини чемпіонату Європи з футболу. Зокрема, фінальний — 1 липня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «Януковича освистали на відкритті "Олімпійського"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути