Ексклюзиви
вівторок, 13 березня 2012 05:15

Високих паводків не очікують

15 тисяч жителів міст Вилкове та Рені, що в Одеської області, готові евакуювати рятувальники через можливі повені в гирлі річки Дунай. Кажуть, що дамби на сьогодні перебувають в аварійному стані. 2010 року там уже була загроза паводку, але тоді дамбу прорвало з боку сусідньої Румунії.

В Укргідрометцентрі заспокоюють, цього року високих паводків на території України не очікується. Найбільш водопільно-небезпечними регіонами є Карпати, заплави рік Дніпра, Прип'яті й Дунаю, пояснює Лідія Петренко, завідувач сектора гідрологічного режиму.

— На притоках Дніпра й Десни пройшли перша хвиля паводків. На Дністрі рівень води піднявся на 80 сантиметрів. На сьогодні вище за середню норму рівень води є у верхів'ї ріки Прип'ять, її притоках у Волинській області та на Дунаї. В інших місцях весняні процеси ще не розпочалися. Очікуємо їх пік у середині квітня.

Яка на сьогодні ситуація в гирлі Дунаю?

— Цього року там складно. Усе через те, що в Європі випала велика кількість снігу. На українській ділянці Дунаю вода може піднятися вище за норму в другій половині квітня. Якщо опади будуть вищі за норму, то є загроза підтоплення господарчих будівель у містах Вилкове, Ізмаїл, Кілія та Рені на Одещині.

Рятувальники кажуть, що особливо рівень води підніметься на Західній Україні.

— Водопілля вже сформувалося на річці Західний Буг. Там процеси паводків були  наприкінці лютого на початку березня. Потенціально небезпечною залишається ситуація в Карпатському регіоні. Тут підйоми води залежатимуть від інтенсивності танення снігу в горах та від дощів. Хоча прогнозуємо, що паводок пройде спокійно. Такої ситуації, як 2008-го на Західній Україні, не буде. Тоді через сильні грозові дощі різко піднявся рівень води в річках Дністер і Прут. Вода затопила 40 тисяч будинків.

Що робити людям у разі затоплення їхніх домівок?

— Ми інформацію про можливість паводків почали поширювати ще в середині лютого. Як правило, людям, які не будувалися на заплавах річок і від неї далеко, нічого не загрожує. У тих же, хто живе біля небезпечних та неукріплених місць, може постраждати господарство. Таким раджу завжди мати при собі документи й цінні речі. І в разі небезпеки зв'язуватися з рятувальниками.

Зараз ви читаєте новину «Високих паводків не очікують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути