
"Мои 132 кило живого веса выиграли звание самого тяжелого саломана Украины. Я в шоке!" — жартома дивується дебелий 31-річний Ігор Корчодин із Києва. Він працює на телеканалі УТР оператором. На чемпіонат любителів сала в Луцьк приїхав у складі знімальної групи. Приз "Саломана-товстуна" — духмяне запечене порося — отримав несподівано. Колеги переконали взяти участь у конкурсі.
Близько 150 кг сала, 370 буханців хліба, 80 банок гірчиці й хрону з"їли жителі Луцька та гості з усієї України за два дні чемпіонату. Саломани встановили одразу кілька рекордів України і перевершили рекорд із книги Гіннеса.
Неподалік від місця, де змагалися товстуни, у дерев"яних загородях триває конкурс краси серед свиней. Учасниці вбрані в жіночу білизну, бантики і кольорові шкарпетки. 335-кілограмова свиноматка Лілія нервово облизує помаду з рила — вона найважча красуня. Міс глядацьких симпатій тримісячна свинка Юля вивертається з рук господині, яка намагається спіймати верескливе порося поміж глядачів.
— Ой, за що мені така кара? — охає 46-річна Надія Філіпчук із села Чаруків під Луцьком.
На сцені семеро сухоребрих чоловіків — учасників конкурсу зі швидкісного поїдання сала — запихують до рота шматки українського національного делікатесу. Через десять хвилин троє вибувають, ще двоє збавляють темп через нудоту. Глядачі скандують: "Сало, сало?" Лунає фінальний постріл. Є рекорд! Працівник луцької державної служби охорони 51-річний Володимир Стриганин за 20 хвилин з"їв кілограм.
— Якби з українським борщем, то втоптав би більше, — чемпіон дожовує останній шматок, запиваючи мінералкою. — Сало дуже люблю. На тиждень купую три кіло.
Лікар про всяк випадок оглядає чоловіка, який тисне до грудей призове смажене порося. Водночас на парковій алеї гості фестивалю встановлюють інший рекорд — приставляють одну до однієї скибки хліба з салом, утворюючи найбільший бутерброд.
— То вже мій третій фестиваль сала, — каже інженер-геолог із міста Хуст на Закарпатті Віктор Гаврилюк, 47 років. — Два роки тому їв сало дикого вепра в Сімферополі. Цього року в лютому був на фестивалі сала в Дніпропетровську. Там бутерброд із салом зробили у вигляді карти України.
На алеї 233 саломани склали бутерброд завдовжки 43 м. А в пивному клубі "Майдан" виклали бутерброд із салом площею 21 кв. м. — найбільший у світі. Представник Книги рекордів України 37-річний Ігор Підчибій надкушує гігантський "салбургер".
— Офіційно засвідчую, є світовий рекорд! — жартує Ігор.
Останній рекорд чемпіонату — двометровий пам"ятник Салу і Свині. Вирізьблена з дуба тварина сидить на лаві, а в ратицях тримає здоровенний шмат сала. Її зніме у своєму документальному фільмі про сало 34-річний український режисер Олесь Санін.
Культ сала відродить свинарство
Сало шанують не тільки в Луцьку — 2 роки тому бутерброд із нього площею 9 кв. м. виготовили в Сімферополі, 2005-го в Дніпропетровську зробили салбургер розміром 3х4 м. Цього року 23 вересня студенти та викладачі комерційного технікуму в Черкасах на День міста приготували десятиметровий завдовжки бутерброд шириною 45 см.
Свято сала започаткували цієї осені в Нових Санжарах Полтавської області. Під час нього продали 3 т цього продукту. Чим більше сала споживатимуть українці, тим швидше вдасться відродити свинарство, кажуть у Новосанжарівській селищній раді. Адже зараз у районі вирощують у 35 разів менше свиней, ніж на початку 1990-х років.
Коментарі