вівторок, 28 листопада 2017 06:21

Веджіє Кашка померла під час арештів у Криму

23 листопада в окупованому Сімферополі померла 83-річна Веджіє Кашка — ветеран кримськотатарського національного руху.

Їй стало погано у момент затримання російською Федеральною службою безпеки кримськотатарських активістів. Жінку забрала "швидка". Померла дорогою до лікарні.

— У Криму немає людей серед нашого народу, хто б її не знав. З наймолодших років без пафосу поклала життя заради повернення кримських татар на батьківщину, — каже голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Веджіє Кашка народилася 1934-го в кримському селі Ускут. Під час Другої світової пережила депортацію кримських татар у Середню Азію. До національного руху долучилася в 1950-ті із чоловіком Бекіром. Їхня сім'я тоді жила біля Ташкента, столиці Узбекистану.

1967-го радянська влада видала указ, що реабілітував кримських татар. Веджіє Кашка з чоловіком і чотирма дітьми стали одними з перших, хто повернувся на батьківщину. Родину прописали в Учкозі — тепер село Новокленове Білогірського району Криму.

На півострові продовжила захищати права кримських татар. Боролася за їхнє повернення додому. Її будинок був місцем таємних зустрічей активістів. Брала участь у численних протестах. Після окупації Криму підтримувала акцію блокади півострова. В останні роки хворіла, влітку їздила на лікування до Туреччини.

Зараз ви читаєте новину «Веджіє Кашка померла під час арештів у Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути