пʼятниця, 15 липня 2011 05:15

Ведмідь за день з'їдає 25 кілограмів трави та комах

Автор: фото з сайта www.clarkvision.com
  Ведмежата народжуються беззубими, зазвичай по двоє. Вони не бояться людей, заходять на подвір’я. Після року стають самостійними й агресивнішими
Ведмежата народжуються беззубими, зазвичай по двоє. Вони не бояться людей, заходять на подвір’я. Після року стають самостійними й агресивнішими

— Торік у Карпатах побачив ведмедя. Був метрів за 50, ішов по стежці нижче від мене, — розповідає киянин Богдан Гайсенко, 41 рік. — Ми з друзями вибралися у гори на тиждень, жили в палатках серед лісу. Тоді всі перелякалися, ночувати перебралися у найближче село за 12 кілометрів.

У Карпатах водяться бурі ведмеді. Вони найбільші хижаки в Україні. Фахівці кажуть, їх залишилося менш як 200. Через вирубку дерев ведмеді відходять у глиб лісів. Облаштовуються серед повалених стовбурів, чагарників та хмизу. Зимують із листопада до квітня. Вилазять із барлогів ослаблені і голодні. Їдять траву, молоде листя, комах, падаль. Під час нересту ловлять рибу в струмках.

— Мій дід був лісником на Закарпатті. Розповідав, що навесні із барлогів перші вилазять самці. Насамперед випорожнюють кишечник. Усю зиму ведмідь не ходить у туалет, а їжі перетравлює багато. То й купи кладе чималі. Лісники по них бачать, що хижак проснувся.

— Ведмедиця захищає малих, кидається без попередження. Треба повільно відходити, не робити різких рухів. Не можна їй в очі дивитися, бо це сигнал, що ти готовий до бою. І тікати не варто — наздожене. Біжить зі швидкістю 60 кілометрів на годину. Мисливці розповідали, можна впасти на землю, наче мертвий. У найгіршому випадку самиця нагорне зверху хмизу, зариє людину "на потім". Може й просто піти.

У червні у ведмедиць починається гін. Самці живуть на розмежованій території. У шлюбний період найсильніші та найбільші приходять боротися за самицю. Вона готова на спарування на другий рік після народження дитинчат. На той час їм виповнюється 1,5 року, стають самостійними. Із 4 років починають паруватися. Під час гону мітять територію запахом.

— Коли ведмедиця обирає переможця, то стає на задні лапи і відкриває рота. Він також. Це наче поцілунок. Самиця веде обранця у глиб лісу. Той чалапає позад неї. Якщо зустрілися вперше, кохатимуться активніше. З постійним партнером більш ніжно. Пара усамітнюється на кілька тижнів чи навіть місяців. Запліднена яйцеклітина закріплюється у лоні ведмедиці, але не розвивається до осені. Росте лише у сплячці. Незадовго до весни самиця народжує дитинчат і продовжує спати. Ведмежата беззубі, смокчуть молоко. Вони не бояться людей, заходять на подвір'я.

У липні ведмеді ситі й менш агресивні. Їдять лише вранці та ввечері. У серпні напасають жир. Можуть з'їсти до 25 кілограмів харчів за день. Люблять овес, яблука, горіхи.

На запах їжі ведмеді часто приходять до наметів чи до смітників у села. Їх важко вбити одним пострілом. Доки тварина загине, може роздерти кількох людей.

Зараз ви читаєте новину «Ведмідь за день з'їдає 25 кілограмів трави та комах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути