Ексклюзиви
пʼятниця, 08 лютого 2008 07:00

В Україні називають дітей Ісусами і Серверами

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Ігор Чорній (другий зліва) з Лубен Полтавської області з дітьми Ярославою (третя зліва) та Ісусом (крайній справа). Із ними — вихованка центру соціальної опіки дитини ”Відродження” Надя Башметова
Ігор Чорній (другий зліва) з Лубен Полтавської області з дітьми Ярославою (третя зліва) та Ісусом (крайній справа). Із ними — вихованка центру соціальної опіки дитини ”Відродження” Надя Башметова

Анастасія, Ганна, Софія, Єлизавета, Марія — такими іменами українці найчастіше називали новонароджених дівчаток торік. Серед хлопчиків найбільш популярними були Олександри, Максими, Владислави та Дмитри. Затребуваними є також біблійні імена: Давид, Ілля, Даниїл, Іоанн, Лука.

— Це тому, що люди останнім часом почали частіше ходити до церкви. У релігії намагаються знайти стабільність, — пояснює психолог Мар"яна Серажим. — У Біблії чітко прописано: як правильно жити, чого не можна робити. Люди вірять, що, якщо молитимуться, то все в них буде добре.

У місті Лубни Полтавської області живе хлопчик, якого батьки назвали Ісусом. Минулої осені він пішов у другий клас. У РАЦСі батькові радили подумати над іншим ім"ям: мовляв, з таким дитина може мати в житті проблеми. Та чоловік наполіг на своєму. У переліку дозволених імен Ісуса не було, а був Ієшуа. У свідоцтві про народження хлопчика так і записали.

— Ісус означає "Бог із нами". А Ієшуа — це те саме, — пояснює 39-річний Ігор Чорній, батько хлопчика. — Я натерпівся за це ім"я від рідних. Мама була категорично проти. Їй сказали, що дитина не може носити ім"я Бога. А я показав Біблію, де згадується Ісус Навин. Ім"я Ісус декого дивує, тому на людях часто кличу сина Ієшуа. Скорочено називаю Шунік  або Шуа.

— Мені подобається Іса, — каже хлопець.

Він додає, що в школі багато дітей мають біблійні імена — Емануїл, Йосип, Давид, Ілля. Жаліється, що інколи з нього дражняться однокласники. Запитують: "Ти що, Бог?".

Ігор Чорній із дружиною Євгенією належать до євангельських християн. Виховують чотирьох дітей. Найстаршій Ярославі 14 років, Даниїлу 11, Ісусові 8 років. Чотири місяці тому народилася дівчинка, яку назвали Марією.

Коли виросту, буду мільйонером. Даватиму бідним милостиню — по 300 гривень

Батько сподівається, що ім"я впливатиме на долю дітей. Розповідає, що Ісус вже зараз справедливий і добрий. Захищає слабших. Якось залишався біля травмованого чоловіка на вулиці, доки не приїхала "швидка".

— Коли виросту, буду мільйонером, — говорить Ісус. — Відремонтую свій будинок і даватиму бідним милостиню — по 300 гривень.

Хлопець добре навчається. Любить малювання та математику. Каже, що своїх дітей назве Ісусом або Марією.

Психотерапевт 57-річна Тетяна Титаренко запевняє, що від імені нічого не залежить. Головне, щоб дитина була впевненою в собі, не закомплексованою.

— За церковними правилами, потрібно нарікати дитину на восьмий день після народження, бо саме в цей день Ісуса принесли до церкви, — пояснює настоятель Троїцької церкви в селі Тахтаулове Полтавського району Валерій Мараховський, 44 роки.

Буває, що батькам подобається ім"я, якого немає в церковному календарі. Тоді вони можуть звернутися в церкву та вибрати для дитини "духовне" ім"я. За ним вона причащатиметься, сповідатиметься і вінчатиметься.

Торік в Україні сотні дітей отримали незвичні імена. Дівчаток називали Мерседес, Сатанік, Гайналка, Бобі, Деві, Теля, Принцеса, Золушка, а хлопчиків — Гарріслав, Медуля, Сервер, Грант, Лаша-Микита.

Зараз ви читаєте новину «В Україні називають дітей Ісусами і Серверами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути