Ексклюзиви
четвер, 23 січня 2020 07:50

В Україні клімат міняється вдвічі швидше, ніж у світі

Автор: UKRINFORM.UA
  Кліматолог Віра Балабух: ”Кількість опадів за рік майже не змінюється. Міняється їх структура”
Кліматолог Віра Балабух: ”Кількість опадів за рік майже не змінюється. Міняється їх структура”

Нинішня зима є незвично теплою. Середня добова температура грудня в Україні перевищувала 10 градусів тепла. У січні незначні морози фіксують уночі. Вдень переважно від 0 до +5°C. Сніг випав лише у Карпатах.

— Очікуємо аномально теп­лий лютий, — каже завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, 54 роки. — У Києві до третьої декади січня не настала метеорологічна зима (коли середня добова температура нижче 0 градусів п'ять днів поспіль. — ГПУ). Було три зимових дні. У грудні сім, але не підряд.

Чому змінюється погода?

— З середини 1970 років середня глобальна температура перейшла через нуль градусів. В Україні кліматичні параметри міняються із 1990-х. Зміни удвічі швидші, ніж глобальні. Міняється тривалість сезонів, кількість літніх, морозних та спекотних днів, "тропічних ночей" (коли температура повітря не опус­кається нижче 20 градусів протягом доби. — ГПУ), зволоження, вітровий режим, кількість екстремальних явищ.

Морози, які у нас були раніше, пов'язані з Сибірським антициклоном. Зараз його немає. Восени та взимку переважають області високого тиску, пов'язані з Азорським антицик­лоном. Приносить прогріте і сухе повітря. Якщо воно йде з Атлантики, то теж тепле і вологе. З цим пов'язані тумани.

Минулий рік став аномально теплим для України?

— Увесь 2019-й були незвично високі температури. Лютий і грудень стали одними із найтепліших в історії. Червень установив температурний рекорд. Зараз погода відповідає середині листопада чи березня.

Які наслідки очікувати від потепління?

— Торішня висока температура влітку призвела до зменшення урожаю. Зокрема картоплі. З іншого боку, тепер тривалість теплого періоду зачіпає грудень. Можна вирощувати другий і третій урожаї, виводити нові теплолюбиві культури. На Київщині вже ростуть персики і хурма. Успішно визрівають виноград та баклажани.

Зростання температури може призвести до обміління річок?

— Кількість опадів за рік майже не змінюється. Міняється їхня структура. Йдуть переважно дощі, а не сніг. А річки живляться від нього. Якщо втрачаємо сніг, то у них меншає води. Це впливає на зволоженість ґрунту і наявність прісної води для зрошення у теплий період.

Проблема прісної води актуальна не лише для південних областей. Вона є навіть на Поліссі, де донедавна осушували болота. Там піщані ґрунти. І якщо опадів випадає недостатньо, стає посушливо. Місцевість згодом може перетворитися на пустелю.

Торік було і кілька сильних злив. Вони не виправили ситуацію?

— Подекуди випадали дощі із двомісячною нормою опадів. А потім два місяці було сухо. Подібні перепади призводять навпаки до збільшення посушливості. Сильні зливи вимивають врожай, збільшують ерозію ґрунтів. Вода не допомагає рослинам, бо швидко стікає.

Зараз ви читаєте новину «В Україні клімат міняється вдвічі швидше, ніж у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути