четвер, 06 лютого 2020 06:01

У райцентрі вдруге за півтора місяця пересадили серце

3 лютого в райцентрі Ковель на Волині пересадили серце 59-річному Святославу. Потребував трансплантації після другого інфаркту. Донором став 42-річний місцевий чоловік, який помер від інсульту. Його рідні дали згоду на забір органів.

Оперували в міськрайонному територіальному медичному об'єднанні. Місцевим хірургам допомагала бригада київських, яку очолював директор Інституту серця Борис Тодуров.

Пацієнта привезли з Києва. 4 год. медики встановлювали, чи сумісний із ним донор. Перевіряли ­аналізи.

— Ми подаємо дані в Київ, що маємо донорське серце з певною групою крові. Столичні колеги шукають пацієнта по базі й привозять до нас (база із аналізами людей, які потребують трансплантації, є в Інституті серця. У Ковелі мають перелік тих, кому треба пересадити нирку. — ГПУ). Це надійніше, ніж везти орган, — каже завідувачка інформаційно-аналітичного відділу ковельської лікарні Олена Деркач, 40 років. — Серце можна пересадити протягом 3,5 години після вилучення. До цього його життєздатність в тілі донора підтримуємо апаратами.

Від цього ж донора того дня пересадили нирку 40-річному Дмитру, який два роки був на гемодіалізі. Його нирки не могли очищувати кров.

Обидва пацієнти перебувають у реанімації. Свято­слава згодом перевезуть у Київ. Там продовжить відновлюватися. Дмитра випишуть за три тижні.

Операції оплатила держава. Пересадка серця обійшлася у 535 тис. грн, нирки — у 324 тис. Усього трансплантацій органів потребують майже п'ять тисяч українців.

За останні півтора ­місяця в Ковелі зробили другу трансплантацію серця. У ніч на 25 грудня торік пересадили орган 56-річному Василю Міговці від чоловіка, який загинув в автокатастрофі. Це була перша подібна операція в Україні за 15 років.

Пацієнт майже місяць проходив реабілітацію в Інституті серця в Києві. Наприкінці січня його виписали. Якби не пересадили серце, прожив би не більше трьох місяців.

3 нирки пересадили від родинних донорів у Ковельській районній лікарні 31 січня. Донорами стали двоє батьків і мати. Кожен урятував свою дитину. Операції тривали по 3 год.

Зараз ви читаєте новину «У райцентрі вдруге за півтора місяця пересадили серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути