
"Вчора ввечері бачив 50-метрову чергу від цього магазину і аж до таксофонів. Вирішив і собі зайти. Якщо купувати ковбасу по акції, то вигідно", — каже киянин Олександр Брезицький, 53 роки.
У середу він хотів купити в магазині "Економна авоська" вареної ковбаси "Молочна" за 39 грн/кг. Доки стояв у черзі, її та сардельки розібрали. Купив 0,5 кг житомирських сосисок "Три поросенка" за 22 грн. У подарунок взяв кілограм цукру.
В "Економній авосьці" діє безстрокова акція. Якщо купуєш 2 кг ковбаси, то 1 кг дають безкоштовно. Якщо береш 1 кг ковбаси, то дарують 1 кг цукру і десяток яєць. За 0,5 кг ковбаси презентують 1 кг цукру або 10 яєць.
У середу о 10 ранку в магазині на вулиці Лайоша Гавро, що на столичній Оболоні, у черзі стоять десяток покупців. Приміщення мале, близько 15 кв. м. Із 16 видів ковбас у вітрині залишилася третина, решту продали. Новий товар завозять щодня, з 13.00 до 15.00. На поличках також крупи, консерви, консервована кукурудза, олія, майонез, кава, плавлені сирки, цукерки. Пачка цукру коштує тут 11 грн 50 коп.
— Півкіла хорошої копченої взяла, за 47 гривень. У "Сільпо" найдешевша коштує 53 гривні, — каже покупець Тетяна Німенко, 28 років.
Кореспондент "ГПУ" купує в три пакети 2,5 кг сосисок "Три поросенка", платить 127 грн. Продавець важить товар, записує в журнал, що беру.
— Можете вибрати кіло якоїсь ковбаси в подарунок, — пропонує. Вибираю копчену "Російський сервелат" за 51 грн/кг. Ірина Городинська, 22 роки, витягає дві палки ковбаси з холодильника, віддає.
— А за півкілограма сосисок можете ще вибрати — кіло цукру або десяток яєць — продовжує.
Беру цукор. Провізію складають у пакет. У редакції пробуємо "Російський сервелат". Ковбаса свіжа, добра на смак.
Найбільші черги в "Авосьці" зранку та ввечері. О 8.00 першій півсотні пенсіонерів за пенсійним посвідченням дають безкоштовно по п"ять яєць. О 16.30 першій півсотні пенсіонерів безкоштовно дають по хлібині.
— Перед тими акціями черги займають за півгодини. Коли не встигають, просять двірників, аби зайняли. Буває, просимо: вийдіть з приміщення хоча б двоє, бо стоїте, як у рукавичці! — пригадує Городинська.
Директор мережі "Економна авоська" Віталій Міщенко, 42 роки, запевняє: все справедливо і чесно:
— Робимо такі акції, бо не працюємо з посередниками. Купуємо все на заводах, дрібним гуртом. У нас великий товарообіг. Орієнтуємося на купівельну спроможність громадян. На ковбаси ставимо націнку лише 15–20%. Різницю компенсуємо іншими товарами. На збиток собі не торгуємо. Продаємо в невеликих приміщеннях, аби витрачати менше на ремонти та персонал.
Про власників мережі розповідати не хоче. Каже, заснували її два компаньйони із різних обласних центрів. Тепер обоє переїхали жити у столицю.
Перший магазин відкрили навесні 2009 року у місті Вишневе біля Києва. Зараз чотири магазини "Економної авоськи" працюють у столиці. На Київщині вони є також у Бучі та Боярці, хочуть відкрити в Ірпені та Білій Церкві. Улітку вирішать, у якій області відкриватимуть магазини надалі.
Коментарі