вівторок, 19 червня 2018 06:11

У звільнених селах відновили газ і світло

Кабінет міністрів виключив села Гладосове і Травневе на Донеччині та Новоолексіївку на Луганщині зі списку непідконтрольних Україні.

Гладосове і Травневе торік 21 листопада зайняла 54-та бригада й батальйон "Айдар". Досі перебували у "сірій" зоні. Зараз вони адміністративно належать до Бахмутського району. Села межують через ставок, у них мешкають майже 350 людей.

Терористи намагалися відбити населені пункти два місяці. Стріляли з важкої артилерії і мінометів. Відійшли у січні 2018-го.

Раніше виїзд із Гладосового був лише у бік окупованої Горлівки. Після звільнення військові проклали дорогу до найближчого українського селища Новолуганське. У Травневому відновили газогін, провели нову лінію для постачання електрики. Її тут не було з 2016 року.

У Новоолександрівці з 2015‑го постійно точилися бої. Західні околиці займали українські військові, східні захопили бойовики. Перестрілки тривали між будинками. Повністю звільнили село 31 січня 2018-го.

Із 124 жителів залишилися 20. У звільнене село пустили автобус з райцентру Попасна. Сюди заїжджає пересувний магазин. Відновили виплати українських пенсій, яких люди не отримували з 2015‑го.

— Відбувається тихе повернення населених пунктів, — каже 52-річний Юрій Гримчак, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій. — Їхні жителі знову отримають права, як і решта громадян України.

До переліку звільнених не потрапило село Верхньоторецьке Донецької області. Його взяли під контроль 30 листопада торік. Формально окупованими залишаються Катеринівка на Луганщині, хоча військові звільнили її наприкінці січня 2018-го, та селище Південне на Донеччині. Його взяли під контроль 17 травня.

Зараз ви читаєте новину «У звільнених селах відновили газ і світло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути