середа, 30 грудня 2020 07:45

У повенях загинули четверо людей

Автор: SEGODNYA.UA
  Понад 100 рятувальників та 19 одиниць техніки задіяли в Державній службі з надзвичайних ситуацій на Буковині для допомоги постраждалим від повені в області
Понад 100 рятувальників та 19 одиниць техніки задіяли в Державній службі з надзвичайних ситуацій на Буковині для допомоги постраждалим від повені в області

Найбільша повінь за 12 років сталася на західній Україні наприкінці червня. Після рясних злив із берегів вийшли річки Дністер, Прут, Черемош, Бистриця. Із гір сходили селеві потоки.

Вода підтопила 14,5 тис. будинків у 349 населених пунктах Івано-Франківської, Чернівецької, Львівської, Закарпатської та Тернопільської областей. Зруйнувала 278 км доріг і 95 мостів. Чотири людини загинули. Збитки від лиха оцінили у 4 млрд грн.

Від паводка найбільше постраждали населені пункти Верховинського району Івано-Франківської області — райцентр Верховина, села Криворівня, Бистрець і Дземброня.

— Останній місяць дощі йшли щодня. А за кілька днів до паводка лило безперестанку. На подвір'ї все у воді. Мокрі береги почали зсуватися. Для нас то звична справа, але цього разу дорогу забрало повністю, — розповідала 55-річна Катерина Копчук із Дземброні.

До паводка призвели надмірна кількість опадів за короткий час, поганий стан берегів, забудова заплав, відсутність каналів для збирання води в горах.

— У містах були забиті каналізації, під мостами накопичилося сміття, — говорить Анатолій Павелко, еколог організації "Дунайсько-Карпатська програма". — Деревину з лісосік усе ще перевозять водотоками й руйнують їх.

На ліквідацію наслідків стихії Кабмін виділив понад 700 млн грн. Чиновники на місцях складали перелік об'єктів, що потребують відновлення. При перевірці СБУ виявила в кошторисах 45 млн грн зайвих витрат. Райдержадміністрації перерахували суми. У Галицькій і Косівській на Івано-Франківщині попросили менше на 6,8 і 39 млн грн відповідно.

Зараз ви читаєте новину «У повенях загинули четверо людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути