Ексклюзиви
вівторок, 01 жовтня 2019 07:05

Помер єдиний президент Криму

Автор: KRYMR.COM
  Юрій Мєшков 14 місяців був президентом Криму. У березні 1995 року Верховна Рада України скасувала цю посаду
Юрій Мєшков 14 місяців був президентом Криму. У березні 1995 року Верховна Рада України скасувала цю посаду

У реанімації Красногорської лікарні під Москвою від пневмонії помер політик Юрій Мєшков, 73 роки. Був першим і єдиним президентом Криму.

– 1 сентября папа полетел отдыхать в Турцию, — розповідає донька Маріанна Мєшкова. — Забронював номер, але його поселили в інший — класом нижче. Після сварки з працівниками в нього стався інсульт. Добу перебував у штучній комі. Після повернення додому потрапив до лікарні з пневмонією. Медики казали, що розвинулася на тлі інсульту. Тато хотів, щоб його поховали в Криму.

Мєшков народився у місті Синельниковому на Дніпропетровщині. Закінчив юридичний факультет Московського університету, працював слідчим у прокуратурі Криму, адвокатом. 1990-го став народним депутатом Кримської облради. Через чотири роки — першим і єдиним президентом Криму. Був проросійським кандидатом. У другому турі виборів отримав 72,9% голосів. Президентом пробув 14 місяців — у березні 1995-го Верховна Рада України скасувала цю посаду.

Після завершення кар'єри ­переїхав до Москви. Викладав. Часто їздив до Криму. В останні роки був в опозиції до російської влади. Заявляв, що призначені ними кримські політики забороняють йому вільно висловлювати проукраїнську позицію. У березні 2019-го Мєшкова заарештували на дві доби після спроби зустрітися з президентом РФ Володимиром Путіним.

Зараз ви читаєте новину «Помер єдиний президент Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути