Ексклюзиви
четвер, 22 липня 2021 11:58

Українським малюкам укололи найдорожчі у світі ліки

Укол найдорожчого в світі препарату зробили 7-місячному Дмитрові Свічинському з Одеси в дитячій лікарні міста Сан-Антоніо, Сполучені Штати Америки. Ліки "Золгенсма" єдині можуть врятувати дитину від спинальної м'язової атрофії.

Разом з Дмитром у Америку полетіли його батьки Віталій і Марія Свічинські. В літаку до Чикаго дитині стало гірше. Звідти до Сан-Антоніо родина добиралася земним транспортом. 8 липня потрапили в клініку.

Тиждень Дмитра обстежу­вали та готували до процедури. У четвер, 15 липня, зробили ін'єкцію "Золгенсми".

— Найдорожчий укол для найдорожчого. Емоції переповнюють. Дякую українцям всього світу за те, що врятували нашого сина, — каже батько Віталій Свічинський, 34 роки. — Все пройшло добре, процедура тривала близько години. Ще годину за Дмитриком наглядали лікарі. Потім ми поїхали додому. В Сан-Антоніо будемо ще три місяці, де син пройде курс реабілітації.

Родина винаймає житло. Їх підтримує місцева українська діаспора.

Хворобу у Дмитра виявили в березні, коли мав 4 місяці. Втратив тонус м'язів, не міг рухатися.

У літаку до Чикаго Дмитрові стало гірше

За 80 днів родина Свічинських зібрала 65 млн грн на лікування сина в США. Допомогли волонтери. Організували збір коштів в інтернеті. Влаштовували аукціони, продавали побачення з відомими людьми.

Спинальна м'язова атрофія — генетичне захворювання, трапляється в одного з 10 тис. новонароджених. Майже половина дітей із цим діагнозом помирають у перші два роки життя або мають потребу постійно користуватися апаратом штучної вентиляції легень.

Цього місяця в клініці Сан-Антоніо отримали препарат ще двоє українських дітей. Родини виграли укол у лотерею.

Швейцарська компанія-виробник ліків раз на два тижні проводить розіграш. До конкурсу допускають пацієнтів з країн, де препарат не зареєстрований. 8 липня укол "Золгенсми" отримала одеситка 20-місячна Єва Короленко, 12 липня — 18-місячний Арсен Борис з Тернопільщини. 28 червня ліки виграв 20-місячний Кирило Кондрашев з Костянтинівки Донецької області.

Зараз ви читаєте новину «Українським малюкам укололи найдорожчі у світі ліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути