Ексклюзиви
пʼятниця, 31 березня 2017 00:40

Українські дослідники рік пробудуть у Антарктиді

— У суботу вирушаємо в Антарктиду. Добиратимемося літаком і на судні. Уся дорога займе до шести днів, — каже керівник 22-ї української антарктичної експедиції 59-річний Віктор Лук'янченко.

Дослідники рік працюватимуть на українській станції "Академік Вернадський". Замінять попередню групу вчених. Усього в Антарктиду вирушили 12 людей.

— На експедицію держава виділила нам трохи більше 39 мільйонів гривень. Цього ледве вистачило на залучення цієї кількості дослідників. Раніше їхали 14–15 людей, — говорить Віктор Лук'янченко. — Персонал шукали через центр зайнятості. Кандидатури дослідників висували наукові установи. Всі учасники пройшли серйозний відбір, медичну та психологічну перевірку, практичну підготовку. Жінок у такі експедиції не беруть. Бо їм не під силу значні фізичні та психологічні навантаження. Між ними часто виникають конфлікти.

В Антарктиді українці проводитимуть медико-­біологічні, гео­фізичні й гідрометеорологічні дослідження. Влаштовуватимуть екскурсії для туристів, які найчастіше приїжджають на станцію з листопада по березень. Загалом до 6 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Українські дослідники рік пробудуть у Антарктиді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути