Ексклюзиви
пʼятниця, 29 грудня 2017 05:45

Україна не залежить від донбаського вугілля

Автор: REUTERS
  Солдати Національної гвардії України розпилюють сльозогінний газ на активістів, які 14 березня влаштували в центрі Києва мітинг на підтримку учасників блокади Донбасу. У сутичках постраждали кілька осіб
Солдати Національної гвардії України розпилюють сльозогінний газ на активістів, які 14 березня влаштували в центрі Києва мітинг на підтримку учасників блокади Донбасу. У сутичках постраждали кілька осіб

15 березня Рада національної безпеки й оборони України зупинила рух вантажів в окупований Донбас. Підтримала пропозицію президента 52-річного Петра Порошенка. Дозволила провозити лише гуманітарну допомогу.

Залізничні шляхи до зони АТО із січня блокували народні депутати 43-річний Семен Семенченко та 30-річний Володимир Парасюк з іншими активістами. Перекривали автошляхи біля міста Золоте на Луганщині. У відповідь бойовики почали відбирати українські заводи й шахти.

— Причиною блокади стало те, що добровольці дізналися про схеми, коли українські чиновники торгували з бойовиками. Купували в терористів вугілля за низькою ціною, Україні продавали дорожче, — каже 46-річний Дмитро Снєгирьов, голова громадської ініціативи "Права справа".

Що показала блокада?

— Що Україна не залежить від донбаського вугілля. Уряд переконував, що без антрациту з Донбасу економіка загине, теплоелектростанції можуть працювати лише на ньому. Виявилося, на антрациті працюють лише сім теплоелектростанцій. Дві з них — у Західній Україні. До 2011 року успішно використовували місцеве вугілля. Коли їх приватизував Рінат Ахметов, раптом виявилося, що потрібен лише донбаський антрацит із його копалень.

Блокада — удар по економічних інтересах Ахметова та бойовиків. Тепер вони не отримують грошей за вугілля. Найбільша вигода — українці привернули увагу до вугільної проблеми. Показали, що це — минула епоха.

Економіка пристосувалася?

— Блокада мала спонукати уряд відмовитися від донбаського антрациту, перепрофілювати ТЕС під вугілля, яке видобуваємо на контрольованій території. Цього не зробили. Намагаються перекрити нестачу американським антрацитом, що насправді не має жодного стосунку до США. Надходить із Росії, куди потрапляє з окупованого Донбасу.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман каже, що через блокадників Україна втратила мільйони доларів. Ми більше втрачали, коли постачали на вуглевидобувні підприємства газ, воду й світло. А бойовики не платили за це.

Що змінила блокада в суспільстві?

— З окупованих територій перестали везти нелегальну горілку, цигарки й золото. Без надприбутків лишилися бойовики й низка українських олігархів. За кожен день блокади Ахметов утратив майже мільйон доларів. Але влада не готова остаточно відмовитися від старих корупційних схем. Петро Порошенко показав, що не має чіткого плану дій і не готовий пристосовуватися до нових обставин.

Зараз ви читаєте новину «Україна не залежить від донбаського вугілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути