середа, 08 грудня 2010 04:45

Троє написали диктант без помилок

Троє учасниць конкурсу "Всеукраїнський радіодиктант національної єдності" написали його без помилок. До радіокомпанії України надійшли 11 тис. 312 робіт. 177 — з однією помилкою. Решта припустилися трьох і більше. Наймолодшому учасникові 7 років, найстаршому — 92.

Переможцями стали коректор із Києва Ольга Голобородько, вчителька Катерина Фрей із селища Гніздичів Жидачівського району Львівської області та Олена Тарасова із села Гусинка Круп'янського району Харківщини.

— Текст ми складали самі. Була одна авторська уловка. У словосполученні "полонені верблюди" мали бути лапки. Вони збили з толку багатьох учасників, — пояснює 53-річна Лариса Тарасова, головний редактор освітньо-виховних програм Національного радіо.

Щороку Українське радіо 9 листопада, у День української писемності та мови, проводить таку акцію — радіодиктант. Темою цьогорічного конкурсу стала розповідь про Юрія Кульчицького, який відкрив для Європи каву.

— Про диктант мені сказала мама, по радіо почула, — говорить 25-річна Ольга Голобородько. — Вона знає, що я люблю такі мовні новинки. Не готувалася, бо дізналася за кілька годин до конкурсу. З верблюдами навіть не замислювалася — поставила лапки. А потім у знайомих перепитувала — ніхто не ставив. У мене трохи паніка була. У подарунок за перемогу отримала диски, багато книжок, 400 гривень, радіоприймач. Грошей іще не витратила.

— Я працюю вчителькою української мови та літератури в Рудянській загальноосвітній школі, живу в сусідньому селищі, — каже ще одна переможниця 48-річна Катерина Фрей. — Щороку учні пишуть, і я також. Але ніколи не наважувалася надіслати, бо в житті несмілива. Цього року написала оголошення, повісила в школі, закликала і дітей, і вчителів писати диктант. Мала вільний час, приїхала додому, кіт біля мене, так гарно диктували. І текст був легкий. Потім побігла на пошту, відправила. Про перемогу учні сказали — телефонували додому, такі щасливі. Завуч дзвонив. А чоловік із мене глузує. Каже, якби щось інше треба було робити, то в тебе тиск високий, а на велосипеді аж бігом на пошту того листа везла. Тепер усім каже, що в нього жінка дуже грамотна.

Про третю переможницю 53-річну Олену Тарасову відомо, що диктант писала у свій день народження. Зв'язатися з нею не вдалося.

Радіодиктант писав і міністр освіти та науки Дмитро Табачник. Припустився кількох помилок. Зокрема, "до речі" написав разом, а правильно — окремо.

Зараз ви читаєте новину «Троє написали диктант без помилок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути