четвер, 31 січня 2013 05:00

Три години гірники просиділи в шахті без світла

86 працівників шахти "Надія" в місті Соснівка Сокальського району на Львівщині 28 січня витягували з копальні рятувальники. Гірники просиділи під землею без світла 3 год.

— Та шо тут казати? У той день працював у другу зміну. Тільки спустилися в шахту, як пропало світло, — розповідає гірник Ігор. Прізвище не називає, бо керівництво заборонило розмовляти з журналістами. — Одразу не розгубилися. Таке час від часу буває. Надіялися, шо через 15 хвилин з'явиться. Анекдоти розказували, сміялися. Через годину стало страшнувато. Почали рідних згадувати, про свої плани на життя один одному зізнавалися. Через дві години більше мовчали. Кожен про своє думав. Припускали, шо світло через якісь погодні умови пропало. Потім узнали, шо через долги. Трохи сварили начальство: їм же, напевно, приходило попередження. Але в очі не скажеш: він — хазяїн, ти — работнік.

О 15.12 на шахті вимкнули світло. Директор "Надії" Микола Криштопа відправив факсограму в Держгірпромнагляд області. Казав, що відімкнення від електропостачання призведе до загазування та затоплення гірничих виробок копальні. Через припинення роботи котельні замерзнуть тепломережі шахти і місто залишиться без опалення. Для евакуації гірників прибули працівники Львівсько-Волинського воєнізованого гірничо-рятувального загону. О шостій вечора шахтарів підняли на поверхню. Ніхто не травмувався.

— Ми вже два місяці не платимо за світло, бо нам не платить держава. За електроенергію заборгували 2,5 мільйона гривень, — говорить директор шахти "Надія" Микола Криштопа. — Енергопостачання в той же день відновили, однак, чи надовго — невідомо.

Причини знеструмлення шахти з'ясовує обласна прокуратура. Говорять, що "Львівобленерго" знову попередило шахту про відключення світла 1 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Три години гірники просиділи в шахті без світла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути