пʼятниця, 22 грудня 2017 07:35

Терористи б'ють "Градами" по містах

Автор: ФОТО з сайта facebook.com/Прес-центр штабу АТО
  Дитсадок у селищі Новолуганське 18 грудня обстріляли з реактивних систем залпового вогню ”Град”. По населеному пункту випустили майже 40 снарядів. Пошкодили півсотні будинків
Дитсадок у селищі Новолуганське 18 грудня обстріляли з реактивних систем залпового вогню ”Град”. По населеному пункту випустили майже 40 снарядів. Пошкодили півсотні будинків

— Російська тактика заморожування конфлікту на Донбасі не спрацювала. Тому Путін провокує військове загострення, тисне, — говорить директор Центру суспільних відносин 43-річний Євген Магда.

Протягом останнього тижня у зоні АТО активізувалися бойовики. Загострення стало найбільшим із початку року, говорять спостерігачі Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Із 11 по 17 грудня зафіксували майже 16 тис. порушень припинення вогню — на 35% більше, ніж тижнем раніше. Бойовики гатять із важкого озброєння. З початку тижня двічі били "Градами" по військових біля селища Зайцеве й житловому секторі Новолуганська на Донеччині. Знищили півсотні будинків, поранили семеро жителів. 19 грудня російська сторона вивела офіцерів зі спільного центру контролю і координації. Він виконував посередницькі функції з вересня 2014-го.

— Після виходу росіян із центру слід очікувати збільшення обстрілів. Хочуть нанести критичні ушкодження інфраструктурі. Тим самим змусити українську владу вийти на прямі переговори з бойовиками, — каже заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука, 54 роки.

— Путін хоче показати, що події можуть розвиватися драматично, — продовжує Євген Магда. — Щоб країни Заходу тиснули на Україну, й та шукала примирення за вигідною йому схемою. Наприклад, щоб визнала Крим російським, взамін на виведення їхніх військ із Донбасу. Президент РФ прагне, щоб Україна осоромилася — почала переговори з бойовиками. Це б означало, що в нас — громадянська війна.

— Росія нав'язує свій варіант введення миротворців Організації об'єднаних націй на окуповану територію Донбасу, — говорить директор Центру військово-політичних досліджень, народний депутат 45-річний Дмитро Тимчук. — Щоб вони були тільки на лінії зіткнення.

Україні не можна сприймати ЛНР і ДНР як учасників переговорів. Є законопроект про деокупацію та реінтеграцію Донбасу. Він чітко визначає Росію агресором, а захоплену нею територію — окупованою. Отже, ДНР і ЛНР — структури під управлінням РФ. Можемо вести переговори щодо Донбасу лише з Москвою. Вона несе відповідальність за події там. Нам треба скоріше прийняти цей закон, щоб не було спекуляцій.

Зараз ви читаєте новину «Терористи б'ють "Градами" по містах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути