вівторок, 29 листопада 2011 05:30

Суд заборонив возити туристів до Чорнобиля

До 2 грудня не можна буде відвідувати Чорнобильську зону відчуження. 23 листопада окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним наказ Міністерства з надзвичайних ситуацій щодо проведення екскурсій для українців та іноземців у Чорнобилі.

Судовий позов подали 6 червня. У Генеральній прокуратурі пояснюють його тим, що наказ не погодили з Міністерством внутрішніх справ, підрозділи якого охороняють в'їзд та виїзд із зони відчуження. Крім того, порядок видачі спеціальних дозволів, що його затвердив Кабмін, не поширюється на екскурсії.

У МНС кажуть, зону можна буде відвідувати з 2 грудня. Тоді набудуть чинності нові правила.

— Ми про туризм узагалі не ставимо питання. Кажемо про використання права громадян на отримання інформації й на відвідування Чорнобиля, — говорить Володимир Холоша, 56 років, голова Державного агентства з управління зоною відчуження.

За новими правилами, аби поїхати до Чорнобиля, потрібно буде подати письмовий запит на ім'я голови Державного агентства з управління зоною відчуження. Також мусить бути інформація про те, що ця особа не має медичних протипоказань. Запит узгодять з правоохоронцями, чи не причетна людина до терористичної діяльності.

— Пока ждем 2 декабря. Думаю, что мы и дальше будем работать. Это очень перспективный бизнес, вот и не могут поделить между собой. Операторам все равно придется платить им в карман. Просто непонятно пока, кому, — розказує Юрій, менеджер однієї з туристичних фірм, що організовує поїздки.

Раніше подорож до Чорнобиля коштувала близько 1 тис. грн. Скільки вартуватиме за новими правилами, поки що невідомо.

2008 року журнал "Форбз" назвав Чорнобильську зону відчуження найнезвичнішим туристичним об'єктом на планеті.

Зараз ви читаєте новину «Суд заборонив возити туристів до Чорнобиля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути