Ексклюзиви
вівторок, 12 грудня 2017 00:56

Зі сміттєзвалища незаконно вивозять отруйні відходи

Кислі гудрони вивозять із Грибовицького сміттєзвалища поблизу сіл Великі Грибовичі й Малехів Жовківського району на Львівщині. Відходи із озерів-відстійників збирає фірма "ЕКОІНВЕСТГРУП". Вона зареєстрована в Луганську.

Гудрони — токсичні відходи нафтопродуктів. Їх використовують у виробництві бітуму. Аби дістати з озера, працівники спершу нагрівають їх спеціальним обладнанням. Дим розповсюджується на навколишні населені пункти. Це може призвести до забруднення ґрунтових вод, кажуть екологи.

— Установка, якою добувають гудрони, зроблена кустарним способом. Не придатна до роботи з високотоксичними відходами, — говорить депутат Жовківської райради Ігор Муравський. — Токсичний дим іде на Малехів, Збиранку, Грибовичі та міста — Львів і Дубляни. Рідкі гудрони потрапляють у ґрунт. Це може призвести до забруднення підземних вод. Самі відходи набирають у котловани і везуть невідомо куди.

— Ці гудрони мають 70 відсотків сірчаної кислоти. Якщо їх нагрівати, то утворюється оксид сірки. Він може з'єднуватися із водою та викликати кислотні дощі, — говорить еколог Алла Войціховська. — Погано, що люди були змушені дихати димом, який виділявся при заборі відходів.

Працівники луганської фірми стверджують, що мають дозвільні документи на роботи. Однак не показують їх.

Грибовицьке сміттєзвалище не працює, із кінця травня 2016-го. Тоді там сталася пожежа і зсув відходів. Загинули троє рятувальників і еколог.

Зараз ви читаєте новину «Зі сміттєзвалища незаконно вивозять отруйні відходи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути