Ексклюзиви
середа, 14 жовтня 2009 18:45

Снігу нападало до 30 сантиметрів

У ніч на 14 жовтня на Західній Україні випав сніг. Циклон зачепив п"ять областей: Львівську, Закарпатську, Тернопільську, Волинську та Івано-Франківську. На Прикарпатті товщина снігового покрову сягала 20–30 см.

— Я як зранку у вікно подивилася, мало не вмерла. Дерева, машини заліплені снігом. Синоптики передавали, що сніг буде, а я не вірила. Думала, то десь тільки в горах, — каже Ірина Стадник, 25 років, із селища Оброшино Пустомитівського району. Це за 12 км від Львова.

615 населених пунктів області залишилися без електроенергії.

— У нас світла також не було. У хаті холодно — котел від електрики працює, — продовжує Ірина. — Ми з чоловіком у Львові працюємо, добираємося машиною. Уранці ледве "ланос" від снігу відпорпали. А виїхати так і не змогли — у кінці вулиці дерево впало й перегородило дорогу. Побігли на маршрутку. А автобуси не зупиняються — переповнені. Видно, не всі з парку виїхали. Люди змерзлі та злі.

На Львівщині за добу зафіксували 57 зіткнень на дорогах. Через сніг збився графік залізничного руху. Поїзд Львів-Мукачево затримався на 3 год., Ужгород-Одеса — на 1,2 год., Ужгород-Чернівці — на 2 год.

— На Закарпатті без електрики залишилося пів-Ужгорода, 35 сіл, — розповідає Федір Філіп, з обласного управління Міністерства надзвичайних ситуацій. — У семи селах Іршавського району вітер пошкодив дахи шкіл і фельдшерсько-акушерських пунктів.

Івано-Франківщину замело мокрим снігом у вівторок по обіді. Знеструмлені 200 населених пунктів.

— Нашим бригадам цілу ніч приходилося виїжджати на розчищення автошляхів. Від налипання снігу падали дерева, — розказує Богдана Засідко із прес-служби МНС в Івано-Франківській області.

Сніг на листях буває раз на 10 років. Явище називають сніголом: бо від налипання ламаються гілки й дерева. Але наступного року вони родитимуть, переконаний директор Дитячого еколого-натуралістичного центру у Львові Ігор Антахович, 46 років.

Виїхати так і не змогли — у кінці вулиці дерево упало

67-річна Ганна Балабан із райцентру Городок на Львівщині каже, що як сніг на Покрову одразу розтане, то не випадатиме аж до грудня. Зима буде короткою, малосніжною і м"якою.

— Я на пари сьогодні не пішла, бо не мала в що вдягтися, — каже студентка "Львівської Політехніки" Оксана Залужна, 18 років. Вона живе в місті Самбір, у Львові винаймає квартиру. — Здому приїхала в туфельках. Зранку подзвонила мамі, щоб привезла теплий одяг.

Мокрий сніг і температура не вище +3°С збережеться на Західній Україні до середини наступного тижня. Такий прогноз синоптиків.

Зараз ви читаєте новину «Снігу нападало до 30 сантиметрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути