вівторок, 06 березня 2012 05:00

Шестеро гірників підірвалися у нелегальній копальні

Шосту добу шукають шахтарів, які видобували вугілля у нелегальній копальні між містами Єнакієве та Вуглегірськ на Донеччині. Там 29 лютого близько дев'ятої вечора стався вибух, його було чути за кілька кілометрів. Гірники працювали на глибині 185 м.

— Мій чоловік улаштувався на цю "дірку" перед Новим роком. Мав повернутися вночі 1 березня, але пропав. Про те, що сталось, я дізналася випадково. Власники шахти хотіли приховати подію. Господарі вивезли техніку, підігнали трактор і намагалися зрівняти із землею те місце, — говорить російською 31-річна Олена Чаленко, дружина 36-річного Віктора, одного зі зниклих.

Олена вагітна вчетверте. Віктор іще має 17-річну доньку від першого шлюбу.

— Там не было вентиляции, не было контроля метана и вообще никакого контроля не было. Надеялись на авось, — розповідає Володимир Калашников, 68 років. Він батько Дмитра Калашникова, що також залишився під завалом.

Рятувальники прибули на місце по обіді 1 березня. Пояснили, що потрапити до копальні без вентиляції неможливо — там велика концентрація метану та інших отруйних газів. Доставили компресор для нагнітання повітря. У копальню спустилися місцеві добровольці. Вони пройшли 175 м углиб.

— Звичайні шахтарі з державної копальні "Вуглегірська" туди полізли, такі ж хлопці, як і наші. Підписали папір, що зважуються на цей крок добровільно. От хто прийшов нам на допомогу, — каже Олена Чаленко. — А рятувальники тільки устаткування надали. Їхні психологи нас лякали та доводили до істерик. Більше для нас нічого не зробили. Ми певні, що наші рідні живі. Шахтарі, які туди спустилися 4 березня, розповіли, що чули, як ті стукають. А влада вирішила почекати, щоби хлопці померли, адже можна все списати на померлих. Хазяїна, який відповідає за це, в Єнакієвому знає кожен — міліція, влада, ми. Але усі хочуть жити, тому мовчать.

Метан до копальні тягне зі старих виробок закритих шахт, говорять рятувальники. Нібито шансів знайти потерпілих живими не було від початку.

Прокуратура порушила кримінальну справу за порушення правил використання надр, що спричинило загибель людей. Затримали 36-річного гірничого майстра з Єнакієвого. Цей чоловік видавав нелегальним шахтарям зарплату. За робочу зміну ті одержували по 300-400 грн. У міліції вважають, затриманий налагодив видобуток з одним із шахтарів, що залишилися під землею.

На власників копалень не виходили жодного разу за весь час боротьби з нелегальним вуглевидобуванням у Єнакієвому — близько п'яти років.

Зараз ви читаєте новину «Шестеро гірників підірвалися у нелегальній копальні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути