середа, 10 червня 2009 07:32

Шестеро людей загинули на шахті імені академіка Скочинського

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Володимир Деменков, гірничий майстер ділянки, де стався викид метану (на фото ліворуч), і шахтар Руслан Берлинський біля лікарні професійних захворювань у Донецьку. Деменков учетверте пережив крупну аварію на копальні імені Скочинського
Володимир Деменков, гірничий майстер ділянки, де стався викид метану (на фото ліворуч), і шахтар Руслан Берлинський біля лікарні професійних захворювань у Донецьку. Деменков учетверте пережив крупну аварію на копальні імені Скочинського

8 червня у другiй західній лаві конвеєрного штреку шахти ім. академіка Олександра Скочинського в Донецьку сталася аварiя. На глибинi 1250 м стався викид газу та вугілля.

У цей час на дільниці перебували 51 гірник. 38 самі виїхали на поверхню. 34 із тих, хто піднявся, "швидкі" відвезли в місцеву лікарню профзахворювань. Шахтаря Володимира Шевченка доправили у важкому cтані в обласну лікарню ім. Калініна. Шістьох гірників знайшли мертвими. Невiдома доля ще сімох.

Десятьох врятованих шахтарів застаю в лікарняному дворі — вийшли перекурити. Похмурі, просять не фотографувати. У всіх однакові діагнози — отруєння гiрничим газом і гіпоксія, брак кисню в організмі. Скаржаться на нудоту й запаморочення. Двоє шахтарів після обстеження втекли додому.

Гірничий майстер Володимир Деменков, 41 рiк, працює на шахті ім. Скочинського з 1998-го. Пережив четверту аварію на цьому підприємстві. Каже, до екстремальних умов роботи звик.

— Было около 10.30… — розповідає Деменков. — В эпицентре находилось 26 человек… Я был на расстоянии 200–250 метров от них. Слышал 8–10 хлопков. Вслед за взрывом "выплюнул" пласт угля. Поток пыли и газа был такой, что легко отбросил бы легковушку. Крикнул людям, чтобы бросали инструмент и шли к выходу.

— Від пилу нічого не було видно, важко було дихати, — доповнює Руслан Берлинський, 32 роки. — Ішов, тримаючись за рейку, хтось ззаду підштовхував. Піднялися, а іншою кліттю спустилися рятувальники.

— На шахті багато метану, викиди тут часто, — каже Олександр, прізвища не називає. — Аби розгазувати її і спровокувати викид газу, на шахті роблять спеціальні вибухи, коли під землею немає людей. Такі підривання робили вчора вночі, з 2.30 до 7.30. Але очікуваний викид газу цього разу не стався. Точніше, стався із запізненням, коли ми були під землею.

— Те, що сталося — газодинамічне явище, тут винних немає, — вважає Руслан Берлинський. — Шахта — це стихія, як цунамі! У якийсь момент гірничий газ розриває під тиском вугілля, іде в забій з такою силою, що вагони сплющує.

Рятувальні роботи вихідними не припинялися. Досвідчені шахтарі кажуть, у епіцентрі аварії температура доходить до 100°С. Тому всі, хто опинився під завалом, не мають шансів вижити.

Прокуратура Донеччини порушила кримінальну справу за недотримання правил безпеки при проведенні небезпечних робіт.

Шахта ім. Скочинського належить "Державній вугільній енергетичній компанії". Це наймолодша з донецьких копалень, здана в експлуатацію 1975-го. Середня зарплата на ній — 3954 грн. Щодоби видобуває 1700–1800 т вугілля найвищої якості.



З 1992 року на копальні загинули 97 людей

Гірничо-рятувальна служба повідомила учора зранку, що 8 червня внаслідок аварії на шахті ім. Скочинського загинули шестеро людей:

прохідник Олександр Ласкавий, 45 років;

робітник очисного забою Сергій Манякін, 20 років;

робітник очисного забою Андрій Супрун, 29 років;

електрослюсар Василь Жуманов, 43 роки;

електрослюсар Денис Бєлих, 31 рік;

електрослюсар Степан Дичка, 54 роки.

Учора вважали зниклими безвісти сімох шахтарів:

робітника очисного забою Олега Перчуна, 45 років;

заступника начальника дільниці Володимира Деркача, 31 рік;

робітника очисного забою Сергія Мустафаєва, 30 років;

робітника очисного забою Олександра Батовського, 36 років;

робітника очисного забою Романа Жовну, 28 років;

електрослюсаря Валерія Канищева, 48 років;

механіка Сергія Колесника, 30 років.

Серпень 1992-го — після вибуху метану на шахті ім. Скочинського загинули 17 чоловік (15 із них — рятувальники).

Квітень 1998-го — від вибуху метану загинули 63 людини, було травмовано 43.

Січень 2000-го — від раптового викиду газу в шахті загинули п"ятеро людей, стільки ж травмовано.

Листопад 2001-го — у результаті вибуху газовугільної суміші на копальні загинули шість чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Шестеро людей загинули на шахті імені академіка Скочинського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути