Ексклюзиви
четвер, 13 серпня 2020 00:50

Село другий місяць живе без газу

Понад місяць немає газу в селі Шостаки Полтавського району на Полтавщині. Відключили, бо місцевий житель Олег Латиш купив ділянку та збудував дім, під яким проходить газова труба.

Газовики вимагають, аби оплатив роботи з обводу комунікацій.

— За тиждень до відключення сусідка сказала, аби виходили на площу, бо відріжуть газ. Прийшли, а там поліція, машина Полтавагазу. Раніше був і сільський голова. Не розрішив відключати газ, — розповідає місцева Валентина Варвянська, 70 років. — Прийшли додому, то паливо ще горіло. За кілька днів відключили окончатєльно. Ніхто не попереджав.

Один односелець говорить, що бачив, як забудовник копає канаву під фундамент. Зауважив, що там труба. Застройщик відказав, що знає, але вже зробив план будівництва. Ходив із батьком до голови сільради і той наче пообіцяв усе владнати. Був і у Полтавагазі. Домовився, що вириє траншею і йому обведуть комунікацію. Але потім у компанії змінилося керівництво.

Селянам нарахували плату за поставки газу за липень-серпень.

— Мені прийшла платіжка на 320 гривень із копійками, — додає Валентина Іванівна. — Но ми не спішимо платити.

Люди готують їжу на електричних плитах. Корми худобі варять на старих печах.

— Власник ділянки отримав від виконкому дозвіл на виготовлення проєктної документації і проєкту. А не на забудову, — говорить 59-річний Володимир Богатир, голова Супрунівської сільради, куди входять Шостаки.

— Він казав, що домовився із Полтавагазом про перенесення труби. А там говорять — це брехня. Збудувався, зробив опалення, а на людей наплював. Газовики теж дивну позицію зайняли. Знали, що із 2016-го будується, а паливо чомусь відрізали зараз. Чи законна забудова — з'ясовуватимемо в суді.

— Колишній власник ділянки — армійський приятель сільського голови. Приватизував землю 2006-го. Коли я її купував, то було приховано, що тут проходить труба. Дізнався про неї у процесі копання, — розповідає 33-річний Олег Латиш. — Усі документи маю. У них зазначено, що дозволено саме будівництво.

Роботи з перенесення труби повинні виконувати працівники Полтавагазу, переконаний Латиш.

— Мені кажуть, щоб я робив проєкт обходу труби. Позаторік це вартувало 25 тисяч гривень. А ще матеріали. Не маю таких грошей.

— Дім стоїть на газовій трубі. Це — грубе порушення правил безпеки. Наші працівники не мають доступу до комунікації. Не можуть її планово обслуговувати та ремонтувати в разі аварії, — каже речниця Полтавагазу Ольга Артеменко, 21 рік.

Газопостачання в селі відновлять після робіт із перенесення труби, що має виконати Латиш.

— Припис про обвід труби направляли сільраді у вересні торік. Полтавагаз цього не робитиме. Бо ділянка приватна, — додає Артеменко.

Зараз ви читаєте новину «Село другий місяць живе без газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути