Ексклюзиви
вівторок, 18 грудня 2012 00:45

"Зараз викличу міліцію й оштрафують вас на 10 тисяч"

— Куріть тільки десь на вулиці, в нас тепер заборонено, — у неділю в піцерії на вул. Софійській у центрі столиці офіціантка 25-річна Олена витирає стіл білою губкою.

З 16 грудня набув чинності закон про заборону куріння в ресторанах, барах, пабах, кафе, їдальнях, нічних клубах, готелях, гуртожитках, аеропортах і вокзалах. Також не можна палити на підприємствах, в організаціях та установах, у приміщеннях органів державної і місцевої влади.

На вході до піцерії повісили плакат з поясненням причини заборони куріння, у залі — таблички. На край столу Олена ставить сільничку, серветки та попільничку. Відходить, але за хвилину повертається.

— Ще не привикла до запрєтки, — забирає попільничку на піднос. — Через цей закон майже не буде чайових, бо клієнтів поменшає. До нас ходять пиво пити і більшість курять. А тепер люди вдома сидітимуть.

За порушення встановили штрафи — від 1 до 10 тис. грн для власників закладу, 51 грн — для клієнта.

Більшість барів і ресторанів переробили тераси на місця для паління. За документами, вони є прибудовами. Тому там курити можна, пояснює адміністратор Ірина, 35 років, з кафетерію на бульв. Шевченка:

— Мы установили полиэтиленовые стены в террасе, поставили обогреватели и кресла.

У неділю біля столичної ялинки протягом півгодини двоє міліціонерів роблять зауваження курцям. Новий закон поширюється і на всі громадські місця.

— Нам установки шрафувати пока не було. Зараз, напевно, не хочуть нервувати народ перед святами, — скидає рукавиці міліціонер Андрій, 34 роки. Тупцює, на вулиці -15°С.

У кафе на ринку Святошин, що ближче до околиці міста, ввечері в залі палять майже всі відвідувачі. Знаків про заборону паління немає.

— У нас клиенты непереборчивые, все им нравится. Здесь всегда курили и традицию нарушать не будем, — каже бармен 50-річний Олександр.

Народних депутатів, які куритимуть у приміщенні парламенту, штрафуватимуть. Місця для паління у Верховній Раді закриють, заявляє нардеп-"регіонал" Юрій Мірошниченко:

— У приміщеннях і будинках можуть виділити до 10 відсотків площі під місця для куріння, але це не стосується державних органів. Якщо в парламенті все-таки залишаться такі місця, то штраф стягуватимуть із Верховної Ради плюс із народних депутатів, які палитимуть.

Припустив, що парламентарії виходитимуть на перекур на вулицю.

— Курити тільки надворі, — говорить у неділю чоловік у ковбойському одязі біля входу до кафе "Зе гриль" у центрі Львова. — Тепер ми тут можемо спокійно дихати й не смердітимемо, коли додому йдемо. А взагалі кидайте курити. Здоровіші будете.

Надворі стоять із цигарками двоє брюнеток без верхнього одягу.

— Ага, звичайно, здоровіші, — каже вища. — Я промерзла вся, завтра з температурою зляжу. Все через ці видумки придурків у Раді.

Караоке клуб "888" розташований у підвалі лялькового театру. Заходжу туди о 18.10. Біля дверей на першому поверсі стоїть попільничка. У залі жодного клієнта. За хвилин 20 заходять двоє дівчат. Цікавляться, чи можна палити.

— Звичайно можна, — відповідає темношкірий офіціант Джі.

— Ви нас приємно здивували, — вішають куртки на стільці.

В кутку кафе — гардероб лялькового театру. О 19.10 закінчується вистава. До залу спускаються кілька десятків батьків з дітьми 5-7 років. Ніхто з відвідувачів не припиняє палити.

— Ви хоч коли діти тут, перестали б диміти, — говорить Сергій Богданович, 56 років. — Бо зараз викличу міліцію й оштрафують вас на 10 тисяч. Куртки півтори години повисіли і просмерділися.

Зараз ви читаєте новину «"Зараз викличу міліцію й оштрафують вас на 10 тисяч"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути