пʼятниця, 14 вересня 2018 05:21

Саудити купили найбільшу аграрну компанію України

Українську агрокомпанію "Мрія" купила сільськогосподарська фірма "Сейліс" із Саудівської Аравії. Суму й умови угоди не розголошують.

— Це перша інвестиція після початку російської агресії 2014 року. Вона означає відновлення віри інвесторів в Україну, в основні галузі нашої економіки, — каже президент 52-річний Петро Порошенко.

Агрохолдинг "Мрія" заснували 1992-го. Має шостий за розміром земельний банк в Україні — 150 тис. га. Обробляє землі в Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській областях. Компанія володіє чотирма елеваторними комплексами, картоплесховищем на 52 тис. т, насіннєвим і крохмальним заводами. Спеціалізується на вирощуванні пшениці, ячменю, рапсу, соняшнику, сої, кукурудзи, цукрового буряку, картоплі.

Саудівська компанія вже обробляє майже 45 тис. га в Україні, які прилягають до земель "Мрії".

Два роки тому керівництво Саудівської Аравії заявляло, що планують вкладати гроші в сільське господарство за кордоном. Їхні підприємці мали намір побувати в Україні, щоб оцінити можливості для інвестицій.

— У Саудівській Аравії немає кліматичних умов і можливостей для розвитку більшості напрямків аграрного сектора, — говорить економіст Андрій Новак, 45 років. — Тому Україна із запасом чорноземів є привабливою для них. Це перша ластівка. Далі можна чекати приходу на наш аграрний ринок інших компаній Аравійського півострова чи з африканських країн.

В Україні поки що немає офіційного ринку купівлі-продажу землі. Легальними є орендні відносини. Саудівська Аравія поводитиметься цивілізовано і згідно українських законів. Незаконних оборудок не буде.

— Завдяки цій угоді вирішилося питання боргів цієї компанії. Щоправда, не зовсім на користь кредиторів. Вони втратили понад 90 відсотків грошей, — додає експерт з інвестицій 38-річний Олександр Паращій. — 2015 року борги "Мрії" становили 1,1 мільярда доларів. Саудити викупили ж їх десь за 200 мільйонів доларів. Однак вони придбали лише права на акції компанії. Не українську землю. Тому пайовикам шкоди не буде.

Зараз ви читаєте новину «Саудити купили найбільшу аграрну компанію України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути