пʼятниця, 28 грудня 2018 05:00

Росія захопила три українські військові кораблі

25 листопада о 21.20 російські прикордонники взяли штурмом українські малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу". Йшли до Маріуполя через Керченську протоку. Судна доправили у порт Керчі на анексованому півострові Крим.

Під час штурму росіяни захопили у полон 24 ­моряка. Це 31-річний Роман ­Мокряк, 34-річний Денис ­Гриценко, 28-річний Юрій Без'язичний, 22-річний Богдан Головаш, 24-річний Богдан Небилиця, 26-річний Сергій Попов, 25-річний Владислав Костишин, 20-річний В'ячеслав Зінченко, 47-річний Андрій Оприско, 21-річний Сергій Цибізов, 23-річний Олег Мельничук, 34-річний Володимир Лісовий, 30-річний Андрій Шевченко, 47-річний Юрій Будзило, 27-річний Сергій Чуліба, 34-річний Михайло Власюк, 31-річний Віктор Безпальченко, 24-річний Володимир Терещенко, 20-річний Євгеній Семидоцький, 23-річний Володимир Варимез та офіцер СБУ 31-річний Андрій Драч. Трьох із них поранили — 24-річного Андрія Артеменка, 27-річного Василя Сороку та 20-річного Андрія Ейдера поранили. У Василя Сороки осколком снаряда ушкодило нерви та артерію у лівому передпліччі.

Росія вважає, що українські кораблі ­порушили державний кордон та здійснювали небезпечні манев­ри, заявила Марія Захарова з Міністерства закордонних справ РФ.

27 листопада Київський районний суд Сімферополя арештував на два місяці 12 матросів українських кораблів. 26 листопада так звані суди відбулися над офіцерами і старшинами. Їм загрожує до шести років ув'язнення.

30 листопада 21 військовополоненого таємно перевезли з Сімферопольського ізолятора до московського "Лефортово". Поранених відправили до лікарні московського слідчого ізолятора "Матроська тиша".

12 грудня їх відвідали українські консули. Наступного дня під час зустрічі в Брюсселі президент Петро Порошенко передав президентові Європейської Ради Дональду Туску список осіб і кораблів із Росії, причетних до нападу на українців поблизу Керченської протоки.

В Україні розпочали серію флешмобів на підтримку полонених. Українські військові записують відеозвернення на підтримку моряків. У частинах підіймають прапори і стяги Військово-Морського флоту України. Полоненим українцям пишуть листи й передають посилки з речами.

Моряки не визнали себе порушниками російських законів, називаються військовополоненими.

Зараз ви читаєте новину «Росія захопила три українські військові кораблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути