Ексклюзиви
середа, 13 травня 2009 07:07

Роман Віктюк крав книжки з бібліотеки

Третій фестиваль "Форум видавців — дітям" відбувся у Львові 7–9 травня. У ярмарку взяли участь 55 видавництв. У категорії "Я пізнаю світ" перемогла книга "До 16 і старшим". За неї проголосувало найбільше дітей. Це видання із сексології для підлітків харківського видавництва "Пегас". На виставці його продавали по 22 грн. 15 привезених до Львова примірників розкупили першого дня.

— Торік книгу купували лише батьки. Казали: "Будемо обережно підсовувати дитині". А тепер діти самі підходять, запитують, — каже директор видавництва Зінаїда Карабіна, 27 років.

Видавництво "А-Ба-Ба-га-Ла-Ма-га" презентувало абетку для сліпих.

— Вона видрукувана шрифтом Брайля і звичайним плоскодруком, — каже керівник проекту "Пізнаємо світ на дотик" Оксана Потимко, 40 років. — Це перше видання, розраховане на сім"ї, де є зрячі батьки і сліпі діти чи навпаки. 105 тисяч гривень витратили насамперед на принтер, що друкує шрифтом Брайля. Решту робили на громадських засадах.

У клубі "Пікассо" влаштовують вечірку для переможців конкурсу дитячого читання.

— У ньому взяли участь майже 140 тисяч дітей, — каже координатор Неллі Клос, 24 роки. — У схожих заходах Німеччини  беруть участь понад 90 відсотків школярів.

У гримерці запитую в 72-річного Романа Віктюка, чи часто купує дитячі книжки.

— Я можу зрозуміти, чи варта книжка уваги, не відкриваючи її. Торкаюся рукою — і відчуваю. Ось щойно маленький хлопчина дав мені книжку на підпис. Я, не дивлячись, здивувався: "Ти це вже читаєш?". Перевертаю — а це Толкієн.

Каже, улюбленою книжкою у дитинстві був "Гамлет" Вільяма Шекспіра.

— Я був записаний у всі бібліотеки Львова. Брав по 10–15 книжок зараз. А ще любив красти їх із читального залу, пачками виносив під пахвою. Потім мені ця здатність знадобилася. Колись у церкви звозили конфісковану літературу. Виносив її звідти ящиками. Так у радянські часи назбирав добрячу колекцію — Цвєтаєва, Ахматова.

24-річний співак Віталій Козловський розповідає, що нещодавно хрестив дитину знайомої.

— Мама дитини зателефонувала мені через 15 хвилин після родів. Похресницю назвали Веронікою. Попросив сестру купити на форумі кілька книжок. Для мене в дитячій книжці головне — хороші ілюстрації.

Зараз ви читаєте новину «Роман Віктюк крав книжки з бібліотеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути