вівторок, 25 червня 2019 07:50

Розглядають три версії загибелі Дмитра Тимчука

Автор: Укрінформ
  Із народним депутатом Дмитром Тимчуком прощалися 22 червня у столичному Будинку офіцерів. Поховали того ж дня у Бердичеві на Житомирщині
Із народним депутатом Дмитром Тимчуком прощалися 22 червня у столичному Будинку офіцерів. Поховали того ж дня у Бердичеві на Житомирщині

22 червня у київському Будинку офіцерів попрощалися із народним депутатом 46-річним Дмитром Тимчуком. 19 червня чоловіка знайшли мертвим у своїй квартирі за адресою бульв. Перова, 10а, у столиці.

Проститися з Дмитром Тимчуком прийшли близькі та колеги. Серед них спікер Верховної Ради Андрій Парубій, екс-секретар Ради націо­нальної безпеки та оборони Олександр Турчинов, очільник Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков, лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк, міністр освіти Лілія Гриневич. Траурну церемонію супроводжував військовий оркестр, було багато військових.

Поховали народного депутата на кладовищі в місті Бердичів на Житомирщині, де пройшла його юність.

— Дмитро Тимчук знайдений мертвим із вогнепальним пораненням у голову. Ще кілька днів тому повірила б в офіційну версію — випадковий самостріл. Але весь масив інформації, отриманий за ці дні, схиляє до думки, що таких випадковостей майже не буває. Україна для росіян — прохідний двір, де вони можуть все або майже все, — написала у Фейсбуку журналістка 35-річна Тетяна Даниленко.

Правоохоронці розглядають 3 версії загибелі народного депутата: убивство, самогубство та необережне поводження зі зброєю. Про це повідомив представник МВС 41-річний Артем Шевченко.

— У квартирі на момент вчинення правопорушення Тимчук був не один. Зібрали свідчення громадянки, яка була присутня в цей час у квартирі, а також сусідів, — повідомив голова Нацполіції 47-річний Сергій Князєв.

Поліція поки відкрила кримінальне провадження за фактом смерті Тимчука за статтею "Умисне вбивство".

Водночас основною версією загибелі є самогубство. Однак офіційну версію оголосять після проведення усіх слідчих дій — допитів свідків та отримання результатів призначених судових експертиз. Про це повідомила речниця прокуратури Києва Надія Максимець.

У день смерті у квартирі Тимчука провели огляд, вилучили речові докази — пістолет, магазин з патронами, гільзу.

За свідченнями дружини, з квартири, де загинув нардеп Дмитро Тимчук, зникли ювелірні вироби.

— З 2014 року разом із колегами він дуже ретельно, професійно, якісно висвітлював агресію РФ, участь військових, офіцерів, генералів, підрозділів російської регулярної армії в агресії проти України. Усе це дає підстави вважати, що ми матимемо версію замаскованого вбивства під самогубство. Дуже хотів би, щоб слідчі національної поліції, слідчі інших спеціальних органів найретельніше вивчили цю справу, в найкоротший термін дали відповідь, що насправді сталося, — каже народний депутат Андрій Тетерук.

За останні кілька днів перед смертю Тимчук вів звичну для себе активність у соц­мережі. Публікував новини з Донбасу, повідомлення про російську агресію на Азові.

Водночас на допиті помічниця народного депутата Алла Коваль, що була в квартирі в момент загибелі, розповіла, що Тимчук останнім часом почувався пригніченим через політичну ситуацію і навіть випивав. А ще — ходив по квартирі з пістолетом у руках. Останній тиждень Тимчук не виходив із квартири і в день смерті не пішов на засідання Верховної Ради, які він зазвичай сумлінно відвідував.

— Постріл був саме в голову. І очевидно, це була прицільна стрільба. Міг поцілити сам, або це хтось зробив, — розповіла юристка-кримінолог 40-річна Ганна Маляр. — Попереду — низка експертиз. Поліція має вивчити і відео з камер спостереження в будинку народного депутата. Тимчук жив на 25-му поверсі один. Він перебував у своєму помешканні. Якби ми говорили про замовне вбивство, то було б непрофесійно обирати помешкання, та ще й в присутності когось із близьких. Вважаю, зарано виключати версію самогубства.

У прокуратурі її вважають найвірогіднішою.

"Нема слів. На фронті інформаційної боротьби Тимчук був одним із кращих. Не вірю у випадковості. Темна історія. Він військовий, професіонал, який знав зброю, як себе. Погрози патріотам від реваншистів уже були. Тепер слідство має дати чесну відповідь, що саме сталося", — написав у "Твіттері" народний депутат 44-річний Володимир Ар'єв.

— Робочий день, помешкання, у якому, як я зрозуміла, було чи то дві, чи то три особи — загиблий, дружина і ще одна жінка. Представники поліції дуже по-різному говорять, тому припускаю, що їх могло бути дві, — продовжує Ганна Маляр. — У такій обстановці говорити про замовне вбивство з політичних мотивів, мабуть, не варто. Хоча, з огляду на діяльність та статус загиблого, таку версія також слід розглядати. Чистив зброю чи ні? На це питання слідству буде просто відповісти. Чистка зброї потребує спеціальні рідину, пасту, щіточку, ганчірочку тощо. Тому на місці події ці засоби або є, або немає. Але навіть встановлення факту чистки зброї не означає беззаперечно, що в процесі стався постріл. Міг статися, а міг бути здійснений пізніше. Багато важливої інформації дає місце вхідного отвору від кулі та канал рани. Експертизи — судово-медична та балістична, покажуть, чи можливо завдати таке поранення власноруч і чи в процесі чистки зброї це відбулося.

Після допиту присутніх у квартирі також можна з'ясувати чимало важливої інформації.

— У якому стані був Дмитро у той день та останні півроку, з ким і про що говорив у день загибелі, чому не пішов на роботу, чи булі тривалі конфлікти в сім'ї і які були стосунки з дружиною. Побутова версія подій також імовірна, — вважає юристка-кримінолог.

Група народних депутатів із фракцій "Народний фронт", БПП, "Самопоміч" підписали звернення до президента Володимира Зеленського з пропозицією нагородити Дмитра Тимчука орденом "Свободи" посмертно за значний особистий внесок у справу захисту інформаційної безпеки України.

Зараз ви читаєте новину «Розглядають три версії загибелі Дмитра Тимчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути