Ексклюзиви
пʼятниця, 16 серпня 2019 05:50

Розкопали скіфський курган із золотом

11 серпня за селом Більськ Котелевського району Полтавської області археологи розкопали скіфський курган. У ньому знайшли прикраси і речі домашнього ужитку.

— Все поховання ціле, не розграбоване, — каже 34-річний Ігор Корост, директор історико-культурного заповідника "Більськ". — Це четвертий нерозорений курган за 113 років досліджень на території городища.

Розкопки проводили в урочищі Скоробір на території Більського городища. Скіфи жили тут із кінця VIII до початку III століття до нашої ери. Поселення ставили на височині в межиріччях Ворскли та Сухої Груні, правої притоки Псла.

— Знахідка дає повне уявлення про облаштування скіфських поховань, — каже археолог Ірина Шрамко. — Спочатку ми припускали, що курган був пограбований, бо в центрі побачили чорний ґрунт. Потім зрозуміли, що це засипалась земля, бо провалилося дубове перекриття.

У центрі поховання знайшли рештки молодої невисокої жінки: череп, таз. Інші кістки зітліли. Поряд лежали золоті сережки, прикраса для голови, бронзовий браслет, намистини із кришталю, бурштину та сердоліку, бронзове дзеркало, керамічний посуд, кам'яна пісковикова таця.

— Виявили залишки їжі з ребра ягняти, ніж, — продовжує археолог. — Поряд із жіночими речами знайшли чоловічі — скіфський меч акінак, спис, сагайдак, стріли із бронзовими наконечниками, елементи збруї коня із різьбленої кістки.

Дослідники припускають, що тут поховали подружжя. Однак решток чоловіка не знайшли. Знахідки дослідять у Харківському національному університеті ім. Василя Каразіна і відреставрують.

— Потім їх виставлять на огляд, — додала археолог. — Спочатку в Музеї археології університету, потім перевезуть у Полтаву. Коли у Більську облаштують музей, передамо туди.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали скіфський курган із золотом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути