вівторок, 08 лютого 2011 11:00

"Якщо книжки розтягнуть, то є надія, що хоч прочитають"

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Максим Черкашин тримає книжку Барака Обами
Максим Черкашин тримає книжку Барака Обами

3 лютого тернополянин Максим Черкашин, 27 років, заходить до ресторану "Відень" у центрі міста. Має книжку "Зухвалість надії" президента США Барака Обами. На обкладинці наклейка "Ця книга не загублена, подробиці всередині". Кладе її на столик біля вікна. Там уже є книжка з такою наліпкою. Цього дня в обласному центрі стартувала акція "Буккросинг". Учасники залишають примірники в громадських місцях, аби їх міг прочитати хтось інший.

— Через інтернет найшли ініціативних людей, які готові були це все запустити, — розповідає Максим. — Домовилися з кількома кафешками і ресторанами. Стартували з 16 книжок. Це нормально. Рух буккросингу в Америці починався з 20. В Україні він непопулярний. Потроху розвивається тільки в мегаполісах — Києві, Харкові. Знаю, пробували в Луцьку запустити — не пішло. Надіємося, в нас вийде.

Інформацію про книжки, які "мандрують" Тернополем, активісти руху поширюють через соціальні мережі. Створили розділ на місцевому інформаційному сайті. Там пишуть, де можна знайти те чи інше видання.

— Я вже для себе цікаву знайшов — "Три мушкетери" англійською, — продовжує Черкашин. — Але поки що ініціатори домовилися книжок не брати, а тільки докладати — щоб залучити інших людей до руху.

Каже, не боїться, що примірники крастимуть.

— Розраховуємо на то, що людина, прочитавши книжку, далі відпустить її іншим. Але якщо хтось візьме і не віддасть — то в розшук подавати не будемо. Надіюся, що навіть якщо книжки розтягнуть, то хоч ті, хто це зробить, їх прочитають.

— А ви цю залишаєте також? Мені й за нею слідкувати? — втручається в розмову офіціант.

— Та ні. Слідкувати якраз не треба. Якщо хтось бере — хай бере.

— Менеджери, певне, неправильно пояснили персоналу, — говорить, коли офіціант відходить. — Ті думали, що книжку можна тільки в залі читати.

Серед видань, що мандрують Тернополем, — "Культ" Любка Дереша, "Молль Флендерс" Даніеля Дефо, "Післяморок" Харукі Муракамі. Історичну книжку про армію Української Народної Республіки — "Чорні запорожці" запустив у рух мер Сергій Надал.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо книжки розтягнуть, то є надія, що хоч прочитають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути