пʼятниця, 19 січня 2018 05:06

Прийняли диктаторські закони

Хроніка Євромайдану 13–19 січня 2014 року

16 січня Верховна Рада проголосувала за закони, що обмежували права українців. 120 нардепів голосували підняттям рук, без використання системи "Рада". Тоді як для ухвалення змін необхідно щонайменше 226 голосів. Майданівці назвали закони диктаторськими.

Вони містили низку положень, що обмежували права протестувальників. Заборонялося їздити колонами більше п'яти машин, збиратися на мітинги, неузгоджені з органами влади, носити захисні шоломи, встановлювати намети на вулицях, сприяти проведенню акцій протесту, блокувати державні будівлі. Всі види ЗМІ позбавили права працювати без державної реєстрації. Сім-карти для мобільних телефонів дозволили продавати лише за паспортом. За порушення будь-якого пункту закону запровадили кількатисячні штрафи, арешт на 15 діб і громадські роботи.

Лідери опозиції Віталій Кличко, Олег Тягнибок та Юрій Луценко засудили прийнятий законопроект. Закликали людей до всеукраїнського страйку.

— Це державний переворот. Закони ухвалені неконституційним чином і є нелегітим­ними, — заявив на сцені Євромайдану лідер об'єднання "Свобода" Олег Тягнибок. — Цей режим намагається мавпувати відносини людей усередині держави, що є в Росії чи Білорусі.

19 січня майданівці провели масову акцію протесту на вул. Михайла Грушевського в Києві. Мітинг закінчився масовими зіткненнями із силовиками. Багато учасників Революції гідності отримали побої і травми.

5 хвилин вистачило депутатам, аби проголосувати за диктаторські закони 16 січня.

136 гривень штрафу сплатив пенсіонер Петро Кацимон із села Нові Петрівці під Києвом. Їхав додому й натрапив на пост "беркутівців", які охороняли резиденцію Межигір'я президента Віктора Януковича. Чоловіка побили. Але суд визнав його винним у непокорі працівникам міліції.

Зараз ви читаєте новину «Прийняли диктаторські закони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути