четвер, 22 квітня 2021 00:06

Дозволили призначати ліки з канабісом

Кабмін дозволив використовувати в лікуванні препарати з канабісом — набілон, набіксімолс. Раніше за призначенням були доступні одні подібні ліки — дронабінол.

— Нові медикаменти акцентовані не на знеболення. Один — на запобігання нудоті та блювоті при хіміотерапії й онкологічних захворюваннях. Другий — для зняття спазмів при розсіяному склерозі, — говорить виконувач обов'язків завідувача відділення анестезіології Полтавського онкодиспансеру Максим Скрипник, 40 років. — Онкохворим чи після­операційним пацієнтам потрібні знеболювальні. Препаратами з канабісом можна було б допомагати. Але науковці мають провести клінічні дослідження і довести, що від таких ліків пацієнтам стає краще.

Дозволені медикаменти не допоможуть онкохворим.

— Ці ліки більше впливають на нервову систему. При онкології препарати діють через інші рецептори, — каже фахівець з хіміотерапії Полтавського онкодиспансеру Мирослава Василенко, 49 років. — У списку наркоречовин є три групи. Перша — заборонені, а друга — з обмеженим доступом. Дронабінол і набілон входять до другої групи. Але діюча речовина — тетрагідроканабіол — препарат першої групи. Тому в цьому рішенні більше популізму. Добре, якщо ці ліки відпускатимуть за безкоштовним рецептом. Бо без нього вони дорого коштують. Їх зможуть придбати мало пацієнтів.

Зараз ви читаєте новину «Дозволили призначати ліки з канабісом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути