Ексклюзиви
пʼятниця, 15 грудня 2017 06:50

Похвилинна оренда машини вигідна на короткі відстані

Не можна паркуватися у дворах приватних будинків

На початку 2018-го в місті з'явиться нова послуга — похвилинна оренда автомобіля. Напрокат видаватимуть сотню машин узбецької марки "Равон П2". Це білі автівки з жовтогарячими смугами.

— Похвилинною орендою вигідно користуватися на короткі відстані. Наприклад, з магазину — додому. Погодинна пригодиться мешканцям спальних районів без метро, як Троєщина. Увечері таксисти туди не хочуть їхати. Та й дорого — майже 120 гривень. У сніг чи дощ вимагають удвічі більше. Також ця послуга вигідна пасажирам нічних поїздів, коли громадський транспорт не ходить, — розповідає керівник сервісу Тарас Гетьманський, 36 років.

Похвилинна оренда коштує 5,99 грн, погодинна — 59 грн. Узяти машину на добу обійдеться в 999 грн.

Брати "Равон" напрокат можуть люди старші 25 років. Потрібно завантажити на телефон додаток і зареєструватися. Ввести паспортні дані. Додати копію водійського посвідчення з фото. Водійський стаж має бути не менше п'яти років. Указати реквізити банківської картки й підписати електронний договір.

Додаток покаже, де є вільний автомобіль. Клієнт бронює машину щонайдовше на 20 хв. — у цей час автівку не бачать інші користувачі.

Двері відмикаються автоматично, коли клієнт натискає в додатку кнопку "Почати оренду". Ключі, документи на машину, страховка й паливна картка лежать у бардачку. Після завершення оренди авто можна залишити, де зручно.

Їздити такою машиною можна в передмістя, але залишати її там заборонено. Не можна паркуватися у дворах приватних будинків, місцях масових демонстрацій та в урядовому кварталі. Автомобіль не замкнеться — так запрограмований. Водія оштрафують на 5 тис. грн.

Якщо в салоні заморгав індикатор низького рівня палива, водієві треба її заправити. За закінчення оренди з пустим баком штраф — 1 тис. грн.

— Заправку оплачуємо ми, підписали угоди з кількома компаніями, — продовжує Тарас Гетьманський. — У додатку є кнопка "Заправити автомобіль". Зі списку АЗС, який покаже телефон, обрати найближчу.

Усі автомобілі застраховані. Після аварії рекомендують викликати поліцію та сповістити оператора сервісу. Однак страхова покриває не всі збитки. За шкоду до 20 тисяч гривень платить водій. У разі серйознішого ДТП страхова відшкодовує тільки ту частку суми, що перевищує 20 тисяч. Наприклад, із пошкодження на 100 тисяч гривень — 20 тисяч оплатить користувач, а 80 — покриє страховка.

945 гривень за день у середньому коштує оренда автомобіля економ-класу. Якщо замовляти на місяць — обійдеться у 540 грн на день.

Послуга не приживеться в Києві

— Послуга з оренди автомобіля не приживеться, — впевнений транспортний експерт Дмитро Беспалов, 32 роки. — У Києві водії не дотримуються правил дорожнього руху. Ганяють на шаленій швидкості, підрізають. Тому аварії трапляються часто. Вдарять вас — все одно 20 тисяч гривень покриваєте ви. Але чому я повинен платити, коли не винен?

— Кияни не дозріли морально для цього сервісу. Може, років через п'ять, — говорить експерт громадської організації "Євро-Патруль" В'ячеслав Коновалов, 41 рік. — У Європі такі авто їздять смугами громадського транспорту. Це швидко й вигідно. А в нас навіть смуг таких майже немає. Та й сотня автомобілів для Києва — замало.

Зараз ви читаєте новину «Похвилинна оренда машини вигідна на короткі відстані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути