середа, 25 липня 2012 00:30

Півтисячі людей не встигли попрощатися з Богданом Ступкою

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Люди йдуть Хрещатиком від столичного театру імені Івана Франка за катафалком із труною актора Богдана Ступки. У вівторок його поховали на Байковому кладовищі
Люди йдуть Хрещатиком від столичного театру імені Івана Франка за катафалком із труною актора Богдана Ступки. У вівторок його поховали на Байковому кладовищі

У вівторок, 24 липня, у столичному театрі ім. Івана Франка прощалися з актором, художнім керівником театру Богданом Ступкою. Він помер 22 липня у клініці "Феофанія" на 71 році життя від гострої серцевої недостатності.

Відспівують актора у храмі Миколи Чудотворця на Аскольдовій могилі. Близько 9.00 труну привозять у театр, ставлять на сцені. Над нею — великий чорно-білий портрет Богдана Ступки в чорній рамці. Поруч сидять дружина Лариса Семенівна, 70 років, син Остап, 44 роки, із дружиною Іриною та старший онук 25-річний Дмитро.

Біля театру черга — понад півтори тисячі людей хочуть попрощатися з Богданом Сильвестровичем. Вервечка розтягнулася на дві сусідні вулиці. Люди проходять до зали, кладуть квіти, вклоняються або цілують актора. Складають квіти на сцені.

Близько 11.00 приїжджають три президенти України — спершу 58-річний Віктор Ющенко. Потім Леонід Кучма, 73 роки, разом із зятем мільярдером Віктором Пінчуком. За 5 хв до зали заходить нинішній глава держави Віктор Янукович, 62 роки. Приносить букет бордових троянд, кладе до ніг покійного. Вклоняється акторові й декілька хвилин розмовляє з родичами. Онука Дмитра бере за плечі.

Біля театру жінки співають старовинні тужливі пісні. На вулиці спека, люди прикривають голови хусточками й газетами. Літня жінка непритомніє, їй надає допомогу лікар зі "швидкої".

О 13.00 похоронна процесія має вирушити до Байкового кладовища. Але під театром ще чекають з тисяча людей. Декого починають пускати через вхід для преси. Утворюється тиснява. Люди без черги прориваються всередину будівлі. Охоронці намагаються стримати натиск і пускати по одному. Чути вигуки:

— Поважайте того, заради кого прийшли!

— Згадайте, що це не футбол!

Просять усіх відійти на метр. Чути зойки, крики. Дехто розвертається і йде на Байкове. Одну жінку біля входу збивають з ніг.

— На жаль, не зможемо всіх прийняти, — каже Остап Ступка.

Прощання з актором продовжують ще на півгодини.

— Мені вдалося прорватися разом із делегацією депутатів, — каже киянка Інна Смілянець. — Поцілувала Богдана Сильвестровича у щоку. За життя бачилася з ним тричі — працювала нянькою в сім'ї, що жила в будинку навпроти театру. З їхнім сином часто гуляла у скверику. Ступка був дуже простий — підійшов до нас, познайомився, спитав, як справи. Намагався поговорити з хлопчиком, але той не знав ні української, ні російської — у нього англомовний тато. То Богдан Сильвестрович казав постійно, що має вчити українську, якщо тут живе.

Режисер 65-річний Михайло Іллєнко сумно зауважує, що один за одним відходять представники покоління, що вибухнуло в 1960-х. Він познайомився з Богданом Ступкою на зйомках фільму брата — Юрія Іллєнка — "Білий птах із чорною ознакою".

— Дивіться, скільки людей прийшли на його останню німу виставу, — каже.

Квіти, які принесли до труни, збирають на простирадло і вантажать в автобуси. Заходять видавець Іван Малкович, голова Держкіно Катерина Копилова, поет Сергій Пантюк, співак Фагот, кінокритик Алік Шпилюк, депутат Петро Симоненко, колеги актора зі Львова та Одеси.

Актор Анатолій Трухін з Одеси роздає всім охочим фотографії — має їх зо два десятки — на яких він зі Ступкою на зйомках фільму "Два в одному". На одній зі світлин Богдан Сильвестрович широко усміхається.

О 13.45 труну виносять із південних дверей театру. Несуть живим коридором, що утворили люди на вулицях Ольгинській та Станіславського. Дорогу встеляють квітами. 10 хв. люди аплодують і кричать "Браво!".

Катафалк, близько 20 автобусів і 30 легкових автомобілів їдуть на Байкове кладовище.

Зараз ви читаєте новину «Півтисячі людей не встигли попрощатися з Богданом Ступкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути