пʼятниця, 26 січня 2018 05:05

Загинули перші майданівці

Хроніка Євромайдану 20–26 січня 2014 року

19 січня стало переломним днем в історії Євромайдану. На восьмому недільному вічі люди вимагали скасувати диктаторські закони, прийняті парламентом 16 січня. Рушили до Верховної Ради. На вул. Грушевського їх перестріли внутрішні війська та "Беркут".

Близько 15:00 група "Правого сектора" підпалила автобус силовиків, бійців закидали камінням і петардами. У відповідь полетіли шумові гранати. Мітингувальників поливали водою при температурі повітря -6°C. Сутичка тривала всю ніч.

Увечері 21 січня протестувальники кидали в силовиків бруківку з саморобної катапульти та займисті суміші. Спецпризначенці використовували водомет і світлошумові гранати з камінням. Цілили в очі гладкоствольними рушницями "Форт" із гумовими кулями. Зір утратили близько 200 мітингувальників.

Уночі сторони домовилися про перемир'я. Щоб запобігти наступу, майданівці палили багаття з шин і сміття перед шеренгою силовиків. О 6:00 "беркутівці" почали зачистку вул. Грушевського. Від пострілу в груди помер 21-річний Сергій Нігоян. Через три години загинув білорус 25-річний Михайло Жизнев­ський. Біля стадіону "Динамо" львів'янину 45-річному Роману Сенику відірвало руку та пробило легеню. Чоловік помер у лікарні 25 січня. Кулі, від яких загинули Жизневський і Сеник, використовує лише МВС для примусової зупинки транспортних засобів. У вільному продажу їх немає.

— Маємо зупинити кровопролиття за 24 години. Якщо цього не буде, я із соромом жити не буду. Підемо вперед: якщо куля в лоб, то куля в лоб, — заявив зі сцени народний депутат Арсеній Яценюк.

Під час протистояння міліціонери ув'язнили на два місяці 75 активістів. Михайла Гаврилюка бійці полку "Ягуар" роздягли догола й знімали на відео.

Увечері 22 січня на околиці села Гнідин Бориспільського району Київської області знайшли тіло львів'янина Юрія Вербицького зі слідами катувань. Напередодні його викрали з Олександрівської лікарні в столиці.

Перші смерті збурили людей у регіонах. 24–26 січня протестувальники зайняли приміщення обласних держадміністрацій у Сумах, Вінниці, Львові, Тернополі, Луцьку, Полтаві, Рівному, Хмельницькому та Ужгороді. Масові бійки активістів із тітушками й міліціонерами біля ОДА стались у Дніпропетровську, Запоріжжі, Одесі та Харкові.

Зараз ви читаєте новину «Загинули перші майданівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути