вівторок, 18 липня 2017 00:55

Підозрюваних у катастрофі малайзійського Боїнга судитимуть у Нідерландах
3

Розслідувач інспектує місце аварії літака MН‑17 Малайзійських авіаліній біля села Грабове на Донеччині 22 липня 2014 року
Фото: REUTERS
Біля амстердамського аеропорту Скіпхол у Нідерландах до 3-ї річниці катастрофи відкриють меморіал пам'яті загиблих. Навколо пам'ятника висадили поле соняшників і 298 дерев
9 травня на Красній площі в Москві показали установку ”Бук”, яка, мовляв, ”ефективно проявила себе в боротьбі з американськими літаками противника”

У Малайзії до кінця року планують знайти винних у катастрофі пасажирського "Боїнга-777" рейсу МН-17 на Донбасі 17 липня 2014 року.

Літак компанії "Малайзійські авіалінії" прямував із Амстердама до Куала-Лумпура. Загинули всі 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Російські ЗМІ повідомили, що бойовики збили військовий літак української армії. Коли стало відомо, що літак пасажирський, новини видалили.

— Зараз розслідування ведуть у найменших деталях. Сподіваємося, що вже до кінця року знайдемо винуватців, — заявив міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай.

Злочинців можуть засудити заочно, заявила 16 липня міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп. Усі справи підозрюваних у катастрофі розглядатимуть у Нідерландах за законами країни. Таке рішення на початку липня ухвалили всі країни міжнародної групи, яка веде офіційне розслідування катастрофи: Нідерланди, Україна, Бельгія, Малайзія та Австралія. Раніше Нідерланди і Малайзія запропонували створити міжнародний трибунал ООН у цій справі. Україна підтримала ідею. Лише Росія виступила категорично проти і заблокувала процес.

У жовтні 2015-го розслідування довело боїнг збили ракетою із зенітної установки "Бук", який везли з Росії. Її встановили на височині площею 500 на 600 м біля селища Первомайського. Це — найвище місце у радіусі 5 км.

— У міжнародної слідчої групи було кілька гіпотез щодо місця запуску "Бука". Врешті ми з'ясували, що його привезли із Росії у Первомайський район Донеччини. Потім повернули назад у РФ. Американські експерти надали висновки: літак збили ракетою на 6 кілометрів на південь від окупованого міста Сніжне на Донеччині. Це не суперечить місцю запуску біля Первомайського, — сказав керівник департаменту карних розслідувань поліції Нідерландів Вільберт Пауліссен 28 вересня 2016 року.

Під час слідства встановили 100 осіб, причетних до авіакатастрофи.

— Важливо, хто яку роль відіграв. Від цього ­залежить відповідальність, — каже заступник генпрокурора України 31-річний Дмитро Сторожук. — Одна з версій — не всі виконавці доручення знали, для чого це роблять.

Міжнародна група розслідувачів "Беллінґкет" виявила, що за перевезення "Бука" відповідав відставний російський офіцер 54-річний Сергій Дубинський на позивний "Хмурий". Єдиним у радіусі ураження лайнера був російський "Бук" №332 53-ї зенітно-ракетної бригади ВС РФ, яка базується під Курськом. Дубинський перевозив його в день, коли збили літак. Він цього не визнає. Нідерландські журналісти знайшли його будинок у Ростовській області. Зустрічатися відмовився.

У новій доповіді від 17 липня група відтворила версію подій. Вона підтверджує висновки офіційного слідства. 23-25 червня 2014-го 53-тя ­бригада ЗС РФ перевезла техніку, зокрема "Бук", до українського кордону. Вранці 17 липня "Бук" виїхав із Донецька на трейлері на схід до міста Сніжне. Своїм ходом прибув у поле на південь від міста й випустив ракету, що збила літак. Вранці 18 липня установку зняли на відео на схід від окупованого Луганська без однієї ракети.

Фахівці "Беллінґкет" розкритикували версію російського концерну "Алмаз-Антей", що "Боїнг" збили нібито з сіл Зарощенське і Велика Шишівка, підконтрольних ЗСУ. Це не підтверджують ні очевидці, ні відкриті дані, ні технічна оцінка Радбезу Нідерландів. Остання також виявила, що Росія за день до катастрофи заборонила польоти цивільної авіації біля кордону з Донбасом.

Національний суд є надійнішим варіантом

— Найефективнішим інструментом притягнення до відповідальності винних у збитті літака було б створення трибуналу Радою Безпеки ООН, — каже посол України в Нідерландах 43-річний Всеволод ­Ченцов. — Росія заблокувала цей процес. Тому обрали наступну найефективнішу опцію — Нідерландський суд. Після вето Росії на створення міжнародного трибуналу аналізували два варіанти. Перший — трибунал за участю п'яти країн Міжнародної слідчої групи: Україна, Нідерланди, Австралія, Бельгія та Малайзія. Другий — суд у рамках національної судової системи.

Дійшли висновку, що національний суд є надійнішим варіантом із кількох міркувань. Найперше — система правосуддя у Нідерландах стала, має авторитет і довіру, об'єктивна і мінімально вразлива до впливів. Росія має зобов'язання у рамках угод про правову допомогу. Коли справа потрапить у суд, можна буде звернутися із запитом. Виконувати його чи ні — питання політичної волі та ставлення до своїх міжнародних зобов'язань, — наголосив він.

Ольга БОРИСЮК

Зараз ви читаєте новину «Підозрюваних у катастрофі малайзійського Боїнга судитимуть у Нідерландах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути