Ексклюзиви
четвер, 04 березня 2021 07:56

Майже 45 тисяч українців стали в чергу на вакцинацію

Майже 7 тис. українців щепили від коронавірусу індійським препаратом "Ковішилд" із 24 лютого по 3 березня. Мобільні бригади вакцинують військових та медиків, які працюють із хворими на ковід. Повторний укол зроблять за кілька тижнів.

Першим в Україні вакцинували реаніматолога з Черкаської обласної лікарні Євгена Горенка.

— Провели інструктаж, поміряли температуру. Хвилювався, бо став учасником історичного моменту, — каже лікар. — Після уколу певний час був під на­глядом. Почувався добре. А всім, хто не хоче щепитися, я показував би жахіття з лікарні.

— Боліло місце уколу. Трохи піднялася температура. Знала, що це нормальна реакція, — розповідає 37-річна Ірина Назарок із Черкаського обласного центру екстреної медичної допомоги. — Деякі знайомі засуджували. Мовляв, вакцина неякісна. Але отримати імунітет важливо, бо вічно сидіти на карантині — не вихід.

У прямому ефірі телеканалів щепилися міністр охорони здоров'я 45-річний Максим Степанов та головний санітарний лікар України 40-річний Віктор Ляшко. Президенту ­Володимирові Зеленському, 43 роки, вкололи вакцину 2 березня у 59-му мобільному госпіталі в місті Сіверськодонецьк на Луганщині.

"Зробив це на передовій із нашими солдатами. Та сама вакцина, яку доставили першою в Україну (літак із 500 тис. доз прилетів з Індії 23 лютого. — ГПУ) і яку отримали мільйони людей у світі. Вона дозволить нам знову жити без обмежень", — написав глава держави у твіттері.

"Ковішилд" — створена в індійському Інституті сироваток крові за ліцензією шведсько-британської компанії "Астразенека". Не відрізняється від оригіналу. До кінця другого кварталу маємо отримати до 4 млн доз препарату. Також купуватимемо вакцину в американської компанії "Пфайзер", китайської "Сіновак".

Із березня всі охочі можуть стати в чергу на безкоштовну вакцинацію. Зареєструватися можна за телефоном гарячої лінії Міністерства охорони здоров'я, у мобільному додатку "Дія" або через однойменний сайт.

Автор: Сергій Дзех
 

2 березня у черзі стоять близько 45 тис. українців.

— Недовіра суспільства до індійської вакцини невиправдана, але передбачувана, — говорить інфекціоніст 47-річний Федір Лапій. — "Ковішилд" перевірена. "Астразенека" контролюють її виробництво. Ефективність обох препаратів однакова. Вакцина краща від "Сіновак" і "Пфайзер", бо дешевша. Коштує приблизно три-чотири долари за дозу. "Ковішилд" дозволена в Канаді. Незабаром її зареєструють і в Європі.

Інтервал між уколами має становити від чотирьох до 12 тижнів, за інструкцією. Всесвітня організації охорони здоров'я для кращого ефекту радить повторно вводити за вісім тижнів. Точний проміжок часу між дозами в Україні визначать на засіданні національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики 9 березня.

Вакцинація відбуватиметься у п'ять етапів. На першому уколи роблять майже 200 мобільних бригад із двох медсестер, лікаря та реєстратора. Вводять до 100 доз на день. Для наступних етапів при лікарнях відкриють пункти щеплення.

Найперше препарат уведуть медикам, які лікують хворих на ковід, персоналу і мешканцям закладів для літніх людей, військовим на фронті. Потім — людям за 80 років, соціальним працівникам та решті медиків. На третьому й четвертому етапах щеплять 60–79-річних, в'язнів, освітян та працівників зі структур, що опікуються держбезпекою. Пізніше уколи отримає решта дорослого населення. Вакцинація добровільна.

Дані про вакцинацію вносять в електронну систему охорони здоров'я. Сімейний лікар видаватиме довідку про щеплення. У подальшому можлива видача паспортів вакцинації, які будуть потрібні для перетину кордону з іншими державами.

Зараз ви читаєте новину «Майже 45 тисяч українців стали в чергу на вакцинацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути