четвер, 01 грудня 2011 00:45

Пенсійний фонд оскаржить позови чорнобильців

Пенсії чорнобильцям збільшать на 20%. Мінімальна для ліквідаторів-інвалідів першої групи буде 2399,7 грн, другої — 2147,1 грн, третьої групи — 1894,5 грн. Зміни наберуть чинності із 1 січня. Про це повідомив на засіданні уряду в середу прем'єр Микола Азаров.

— Ми займалися цим не на площі й не під парканом, а консультувалися з громадськими організаціями, експертами, — каже Микола Азаров, 63 роки. — Нам опонують професійні популісти та провокатори. Використовують людські болі як таран для боротьби за політичну вигоду. У Донецьку сталася надзвичайно трагічна подія: померла літня людина, яка вийшла протестувати. Померла тоді, коли компроміс був знайдений, але його не донесли до людей. Учора оприлюднена і набула чинності постанова Кабінету Міністрів номер 1210, вона осучаснила порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи.

Залишається ще проблема з виплатами чорнобильських пенсій і компенсацій за рішенням судів, зауважує Микола Азаров. Чорнобильці відсуджують у держави по 50–60 тис. грн на особу.

— Є випадки, коли конвеєр судових рішень запускали штучно: юристи, близькі до судів, збирали списки чорнобильців, умовляли їх подати позов і за хабар організовували тисячі судових рішень, — каже прем'єр.

Пенсійний фонд подаватиме апеляцію на кожне рішення судів. Таким чином планують повернути близько 11 млрд грн.

— У нас приблизно 1,4 мільйона судових рішень у першій інстанції (щодо виплат чорнобильцям. — "ГПУ"), — виступає на засіданні уряду голова Пенсійного фонду Борис Зайчук, 62 роки.

Суди першої інстанції мали всі підстави ухвалювати ці рішення, вважає екс-міністр економіки 59-річний Володимир Лановий:

— Значить, Апеляційні суди підтвердять їх. Боротьба уряду проти такої кількості рішень — це як плюнути проти вітру.

Зараз ви читаєте новину «Пенсійний фонд оскаржить позови чорнобильців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути