четвер, 23 серпня 2012 00:45

Пастух продав заражене сибірською виразкою м'ясо корови

18 серпня у селі Вознесенка Мелітопольського району Запорізької області оголосили карантин на два тижні. За три дні до того в місцевої 73-річної Лідії Гапоненко на пасовищі загинула однорічна телиця. У тварини виявили вірус сибірської виразки. Тіло худоби залишили на пасовищі. Доки ветеринари з районної лікарні з'ясовували причину загибелі, місцевий пастух продав перекупнику 150 кг цього м'яса.

— А той далі перепродав, — розповідає 51-річна Лариса Онищенко, секретар Вознесенської сільської ради. — Коли на наступний день прийшли з ветлікарні за тушою, то її вже не було. Чула, що бабуся дуже розчарувалася, бо корову купила нещодавно. Через сибірку в нас перекрили село. Приїжджати можна, але перед тим треба зареєструватися на посту, що стоїть на в'їзді. Ветеринари безкоштовно зробили щеплення всім коровам, зараз перевіряють інших тварин.

М'ясо телиці продали в магазин "Євгенія" у Мелітополі й на одну з баз відпочинку.

— Як з'ясували правоохоронці, 2 кілограми небезпечної яловичини в магазині встигли придбати жителі міста і майже повністю з'їли його, — повідомляють у Мелітопольській райдержадміністрації.

Заражене м'ясо вилучили. Троє працівників магазину і двоє покупців протягом тижня проходитимуть профілактичне лікування. Чоловіка, який обробляв тушу телиці, і його сестру госпіталізували в районну лікарню.

— У них підвищена температура та свербіння, — розповідають в інфекційному відділенні. — Вони проходять обстеження, взяли в них кілька аналізів.

Загалом із м'ясом загиблої від сибірки телиці контактували 28 людей. Це місцеві із сіл Вознесенка і Костянтинівка, селища Кирилівка та Мелітополя.

Сибірська виразка — інфекційна хвороба сільськогосподарських і диких тварин усіх видів, а також людини. Характеризується інтоксикацією, запаленням шкіри, лімфатичних вузлів та внутрішніх органів.

За останній місяць це другий випадок виявлення інфекції в Запорізькій області. Раніше карантин оголошували в селі Комишуватка. Там у свиней знайшли вірус африканської чуми. Щоб побороти недугу, довелося вбити та спалити понад 200 свиней. У Вознесенці поки що обіцяють не знищувати тварин.

Зараз ви читаєте новину «Пастух продав заражене сибірською виразкою м'ясо корови ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути