середа, 07 березня 2018 07:55

Наметове містечко зносили майже півтисячі поліцейських

Автор: Сергій Старостенко
  3 березня бійці Національної гвардії розбирають наметове містечко у парку навпроти Верховної Ради на столичній вулиці Грушевського
3 березня бійці Національної гвардії розбирають наметове містечко у парку навпроти Верховної Ради на столичній вулиці Грушевського

— Ти — обгортка від шоколадки, а не поліцейський, — каже до офіцера поліції нардеп Володимир Парасюк, 30 років. Пообіді 3 березня намагається прорватися до наметового містечка поблизу Верховної Ради в Києві на вул. Грушевського. Його зносять правоохоронці. Затримують 111 людей. Увечері всіх відпускають.

Штурм почався вранці. Близько 7:30 до наметового табору під'їжджає автобус "Богдан" зі слідчою групою. Її супроводжують поліцейські з кийками й у шоломах.

— Проводитимуться слідчі дії по кримінальних провадженнях щодо спроби захоплення Міжнародного центру культури й мистецтв 18 грудня торік і подій біля Верховної Ради 27 лютого (між мітингувальниками та поліцейськими сталася бійка. — ГПУ), — каже начальник київської поліції Андрій Крищенко, 45 років.

Мітингувальники підпалюють шини. Вогонь гасять пожежні машини, що під'їжджають. На табір з усіх боків починають наступати майже півтисячі поліцейських і бійців Національної гвардії. Кількох пікетувальників ставлять на коліна, тримають за комір.

Поліція перекриває підходи до табору. Речі людей кидають на трактор без номерів.

— Что ты стоишь и смотришь? Бери и грузи. Нам нужно это все забрать. Вы, с… ка, спецназ или х… р собачий? — каже офіцер до нацгвардійців.

За 2 год. починається снігопад. Перед поліцейськими зі сторони станції метро Арсенальна збираються люди. Матюкаються.

— Під час наступу всіх клали на землю. Хто захищався, того били по ногах, обличчю і тілу, — говорить Євген Русин з організації "Рух визволення. — Бачив, як двометровий поліцейський палицею вдарив у лице жінку.

Повз їде заповнений наметами, металом і дровами трактор.

— Куди ви речі везете? Вони ж людські. Віддайте! — каже 55-річна Марія Пронько.

До неї підходять троє поліцейських.

— Усе можна буде забрати на складі речових доказів після закінчення слідства, — відповідають.

— Демонтаж відбувся за рішенням суду в рамках проведення слідчих дій у кримінальних справах, повідомили правоохоронці, — розповідає радник міського голови Києва Дмитро Білоцерковець, 32 роки. — Після знесення поліція звернулася до комунальних служб, щоб вулицю Грушевського прибрали від сміття і снігу.

Наметове містечко неподалік Верховної Ради встановили 17 жовтня торік члени організації "Рух визволення" та прихильники партії "Рух нових сил" колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі. Вимагали скасувати депутатську недоторканність, створити антикорупційний суд. Виступали за відставку президента Петра Порошенка.

— Між президентом і міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим існують певні інтриги, — каже політолог Олександр Кочетков, 62 роки.

— Останній раніше дозволив Саакашвілі перейти український кордон (торік у вересні Міхеіл Саакашвілі з прихильниками прорвався в Україну з Польщі через пункт пропуску "Шегині" на Львівщині. — ГПУ). Пізніше не заважав розгорнути наметовий табір біля парламенту. Є інформація, що Блок Петра Порошенка і "Народний фронт" домовилися про співпрацю на майбутніх парламентських і президентських виборах. Своєрідним "внеском" у цю співпрацю стало знесення наметового містечка, що дратує президента. Поліцейські діяли жорстко і професійно. Люди такого не чекали.

Зараз ви читаєте новину «Наметове містечко зносили майже півтисячі поліцейських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути