пʼятниця, 16 березня 2018 00:25

Скасували медичні довідки, талони й картки

13 березня вступив у силу наказ Міністерства охорони здоров'я №157. Згідно з ним, медпрацівники не зобов'язані вести облікові форми, які втратили актуальність.

Також скасували талони — на прийом до лікаря, амбулаторного пацієнта й реєстрації заключних діагнозів. Медикам дозволили письмово не звітувати про усіх відвіданих на дому пацієнтів. Утратила чинність медична карта студента, а медична карта дитини для вступу в школу і дитсадок є непотрібною. Відтепер достатньо пройти педіатра. Видану ним довідку з картою щеплень подаватимуть у навчальні заклади. Інших спеціалістів можна відвідати за бажанням батьків або коли є відповідні показання по здоров'ю.

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я 55-річна Уляна Супрун написала у "Фейсбуку": "Протягом десятиріч лікарі, медсестри та працівники реєстратури заповнювали вручну стоси паперів, що не мали практичної необхідності. Переходимо на нову філософію збору статистики: потрібно заповнювати лише потрібну інформацію, в зручному форматі й місці. Лікар не повинен звітувати про відвідини на дому всіх пацієнтів. Достатньо чотирьох цифр: загальна кількість звернень дорослих і дітей і кількість відвідувань дорослих і дітей. У всіх студентів буде звичайна амбулаторна картка".

Скасували також диспансеризацію — регулярний огляд здорових людей. У цивілізованих країнах її не вважають ефективною моделлю охорони здоров'я. Надмірні радіологічні обстеження є небезпечними для пацієнтів. А значна кількість діагностичних обстежень і лабораторних досліджень призводить до накопичення помилкових результатів і подальшого непотрібного лікування, вважають у міністерстві.

"Зробили перший крок, яким відкриваємо програму по переходу на електронний облік. У кінці буде один вид амбулаторної карти, який враховуватиме особливості надання меддопомоги дорослим і дітям", — пише Уляна Супрун.

Нововведення викликають низку запитань у медпрацівників щодо їхнього втілення.

— Деякі форми насправді потрібні лікарям для внутрішнього користування. Не відмовлятимемося від них, — говорить директор черкаського четвертого міського центру первинної медико-санітарної допомоги 44-річний Микола Тихомиров. — Це — лікарняні листи, рецепти, висновки спеціалістів, картки амбулаторного хворого. Бо міністерство ще не затвердило нову форму ведення документів. Хоча певні речі ми вже запровадили в електронному вигляді. Вносимо дані про кожного пацієнта — дату звернення, скарги, результати огляду. До лікарів можна записатися за телефоном чи в інтернеті. Але не уявляємо, як заповнюватимемо статистичну звітність, якщо не видаватимуть талони на прийом до спеціалістів.

— Була в терапевта, — каже 46-річна Марія Городнича із міста Золотоноша на Черкащині. — Видали талон і зробили медичну картку, як і раніше. Сказали, що нова система ще не діє. Інша справа — приватні клініки. Там усі дані давно вносять в електронну базу. Пацієнти можуть записуватися на прийом і приходити у визначений час без черги.

500 мільйонів годин за роки незалежності витратили лікарі, медсестри та працівники реєстратури на заповнення талонів амбулаторного пацієнта, на прийом до лікаря та для реєстрації заключних діагнозів, порахували в Міністерстві охорони здоров'я. На папір для них використали майже 2 млн дерев, або 5 тис. га лісу.

Зараз ви читаєте новину «Скасували медичні довідки, талони й картки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути