вівторок, 15 вересня 2009 08:14

Відкрили гробницю Ярослава Мудрого

10 вересня в Софійському соборі в Києві відкрили гробницю київського князя Ярослава Мудрого. Його останки відправлять на експертизу в Англію, Швецію і США.

— Дізнаємося, хто похований поряд із ним, — каже директор заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська, 50 років. — Думаю, Ярослав не покарає, що потривожили його прах. Бо 1939-го відкрили його гробницю, а за півроку почалася Друга світова війна. Думаю, просто події так співпали.

Двоє робітників вбивають кілки під двотонну кришку саркофага, зсувають її лебідкою вбік. Один із них залазить усередину склепу. Дістає прямокутну дубову труну, передає Куковальській. Передає запаяну скляну ампулу — у ній зберігаються акти про три попередні відкриття саркофага. Виймає з гробниці пожовклу газету "Правда" за 9 квітня 1964-го із фотографією Софійського собору на титульній сторінці.

— Тоді саркофаг вскривали востаннє, — пояснює працівниця заповідника Надія Никитенко, 52 роки. — Останки відправили в Ленінград на експертизу. Із розрізнених кісток склали чоловічий і жіночий скелети. Один належав чоловіку 70 років, що мав вроджену кульгавість і патологічні порушення у правому тазостегновому суглобі. Із літописів відомо, що Ярослав із дитинства кульгав. Другий кістяк належить жінці років 50, а череп — ще якомусь чоловікові.

— Шведські вчені казали мені, що це дружина Ярослава — Інгерда, — говорить Куковальська. — Проте її прах зберігається в Софії Новгородській. Можливо, це — жінка, яка захищала могилу князя під час пограбувань. Її могли вбити і кинути до саркофагу.

Закордонні учені планують за останками відновити портрет князя.

— Дослідження триватимуть рік. Хотіли дослідити прах раніше, але не хватало грошей. Віктор Ющенко знайшов нам спонсора. 56 тисяч гривень дав "Укрексімбанк", а треба 60 тисяч,— каже Никитенко.

У неділю біля саркофага ходять із десяток туристів. Британець Владімір Такерман, 26 років, зазирає всередину порожнього склепу.

— У Софійському соборі попросив, щоб мені мощі батька французької королеви Анни показали. А екскурсовод каже: "Їх нема — днями відвезуть у Англію на аналізи". Уявляєте, я з Англії приїхав, щоб побачити, де похований Ярослав Мудрий. А його повезуть на мою батьківщину!

Наступного року буде багато смертей

— 21 червня 1941-го розкрили могилу азійського завойовника Тамерлана. За день по цьому почалася Велика Вітчизняна війна, — каже київський біоенергетик Наталя Федорчук, 57 років. — На його могилі було написано: "Хто порушить завіт Тимура, буде покараний, а по всім світі вибухнуть жорстокі війни". Ці люди випустили на волю дух війни. Ярослав Мудрий не належить до таких темних персонажів, як Тамерлан, і не несе темної енергетики. Але прах померлих не варто турбувати. Те, що могилу відкрили, може негативно позначитися на долі країни. Наступного року буде багато смертей. Але помиратимуть злі люди.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили гробницю Ярослава Мудрого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути