пʼятниця, 24 грудня 2010 01:45

З голоду здихає червонокнижна ведмедиця

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Ведмедиця Марта
Ведмедиця Марта

Захисники тварин б'ють на сполох: через неналежний догляд може померти 5-річна бура ведмедиця Марта. Її тримають за ґратами на цементній підлозі на території готельного комплексу "Фільварки-центр" у місті Кам'янець-Подільському. Власник не годує.

— При жарі 35 градусів у ведмедиці не було води, — розповідає обласний інспектор з охорони навколишнього середовища Юрій Мартинюк, 52 роки. — Відвідувачі напувають її алкоголем. Вольєр не облаштовано контрольною огорожею. Дика тварина може когось покусати. Документів на Марту немає. Є лише паспорт на собаку. Ця графа закреслена і написано: "Ведмідь".

Ведмедиця належить Валерієві Смоляку. Разом із Володимиром Гурником вони володіють готелем. Улітку розділили його. Територія з вольєром дісталася Гурнику.  Обидва перестали доглядати за твариною.

— Клітку не убирали, такий сморід, — розповідає одна з активістів із порятунку тварини Світлана Мельник, 32 роки. Вона розмістила на форумі оголошення про цю проблему. Люди зі всього міста почали носити ведмедиці їжу.

— Приносили яблука, груші, хліб, рибу, — каже Наталія Пустиннікова, 58 років. — Марта вже нас упізнавала, підходила.

Дізнавшись про цю ситуацію, директор Ялтинського зоопарку Олег Зубков погодився забрати Марту. Власник вольєру Володимир Гурник не заперечував. Зазначив це в погоджувальному листі.

— Влітку приїжджає машина із зоопарку. Ми викликаємо МНС, міліцію, ветеринарів. А власників готелю нема. А це приватна власність. Так поїхали ні з чим. Смоляк спочатку казав, щоб за Марту йому дали 3 тисячі гривень, а потім захотів 3 тисячі доларів. Така інфляція. Власне, того Марту і не віддали. А йому все одно, що вона здихає, — каже захисниця тварин Ірина Пустиннікова, 34 роки.

Машина з Ялтинського зоопарку приїжджала і вдруге — восени. Але знову поїхала ні з чим.

Із власниками готелю поспілкуватися не вдалося. Працівники сказали, що їх немає в місті. Мобільні телефони не відповідають.

У міській прокуратурі розводять руками.

— Власник території, де стоїть вольєр, віддає тварину безплатно, — каже 29-річний Володимир Готра, помічник Кам'янець-Подільського прокурора. — Вся проблема в іншому власникові. Ми дали припис екологічній інспекції, щоб у 10-денний термін вирішила цю проблему.

Із часу припису минуло майже 60 днів. Звір досі на території готелю. Побачивши людей, ведмедиця повільно йде до краю клітки. Принюхується. Підходить до годівниці й вишкрябує замерзлий хліб. Кладе на лапу і починає їсти. Через ґрати намагається язиком дістати снігу. Води у клітці немає. На огорожі висить напис: "Сміття до клітки не кидати".

Бурого ведмедя записано до Червоної книги України. На території нашої держави їх залишилося не більше 300 особин.

Зараз ви читаєте новину «З голоду здихає червонокнижна ведмедиця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути