вівторок, 11 червня 2019 00:35

Оприлюднили секретні документи про Чорнобиль

В Україні вийшла друком книга "Чорнобильське досьє КҐБ". Оприлюднили секретні документи щодо аварії на станції 26 квітня 1986 року. Упорядники подають досі невідомі факти — від часів будівництва станції до спорудження саркофага.

— Над збірником працювали 3 роки, — розповідає 50-річний Олег Бажан, один із упорядників книги. — Із багатотомних архівів обирали те, про що не говорили раніше. Намагалися показати катастрофу очима різних соціальних груп: політичного бомонду, евакуйованих, науковців, іноземців та діаспори. Вказані аналітичні довідки про помилки під час будівництва ЧАЕС. Свідчення перевірки працівників щодо ставлення до СРСР, належність до УПА, релігійності, національності. Із особами, які викликали підозри, проводили бесіди, за ними стежили, не допускали до секретної інформації. Є записи КДБ стосовно радіаційного фону та проблем самоселів. З 1987 року люди почали масово повертатися до зони відчуження. Міліція силою їх виганяла і відстрілювала худобу.

Аварія на Чорнобилі показала гнилість радянської командно-адміністративної та економічної системи. Було важко боротися із техногенною катастрофою. Не вистачало устаткування, знань. Є документи про співпрацю з іноземцями для усунення наслідків вибуху. У самих не вистачало технологій, бо агенти займалися промисловим шпигунством. Збирали дані про те, як світ боровся із подібними катастрофами.

Книгу створили за посередництва Інституту національної пам'яті та історії НАН України. Її вихід припав на прем'єру американського серіалу "Чорнобиль".

Зараз ви читаєте новину «Оприлюднили секретні документи про Чорнобиль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути