пʼятниця, 13 липня 2018 07:45

Олег Сенцов голодує 61-й день

Політв'язень Олег Сенцов 61-й день голодує у колонії суворого режиму в місті Лабитнангі Тюменської області Росії. 13 липня йому виповнилося 42 роки.

— Олег бореться, хоча йому важко. Дивно, звідки ще бере сили, — каже 37-річна Наталія Каплан, двоюрідна сестра Сенцова. — Його справа лежить у Європейському суді з прав людини з 2014 року, має статус пріоритетної. Але Олега ув'язнили за статтею тероризм. Вона виключає умовно-дострокове звільнення чи амністію. Залишається помилування.

Востаннє бачилася з братом у в'язниці 5 липня. Побачення тривало півгодини.

— Чекаю, коли Олег вийде. У мене шкурний інтерес — не вистачає особистого простору. Живу життям брата, — продовжує Наталія. — Мала нормальну зарплату в Москві, могла багато чого собі дозволити. Зараз мешкаю у двокімнатній квартирі в Києві. Пощастило, що орендую її за копійки. Але час від часу влажу в борги.

Режисера Олега Сенцова затримали 11 травня 2014 року в окупованому Сімферополі працівники Федеральної служби безпеки Росії. Звинуватили, що він планував влаштувати теракт. 25 серпня 2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Олега до 20 років колонії суворого режиму. 14 травня 2018-го він оголосив голодування. Вимагає звільнити з російських тюрем усіх українських політв'язнів.

О 19:00 в п'ятницю 13 липня в Україні до дня народження Сенцова пройдуть телемости, буде автопробіг і хода.

Політв'язень 47-річний Володимир ­Балух голодує у кримській в'язниці 117‑й день.

— Транспортувати його не можна. Для Володимира це означатиме смерть, — каже 53-річний Ахтем Чийгоз, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу. — Днями адвокати подадуть апеляцію на вирок.

5 липня Роздольненський районний суд у Криму засудив Балуха до п'яти років колонії загального режиму. Його звинуватили в дезорганізації роботи ізолятора, бо забруднив одяг його начальника.

Емір-Усеїн Куку голодує на підтримку Сенцова

10 липня із слідчого ізолятора російського міста Ростова-на-Дону зник політв'язень 42-річний Емір-Усеїн Куку — правозахисник із кримської Ялти. Окупанти звинуватили його в участі в партії "Хізб ут-Тахрір". Цей рух заборонений у РФ.

26 червня Емір-Усеїн Куку оголосив голодування на підтримку Олега Сенцова.

— Тюремники возили його на обстеження. Чому — не пояснили, — каже адвокат Сергій Локтєв. — Емір-Усеїн знову перебуває в ізоляторі. До нього нікого не допускають, причини не пояснюють. Про стан здоров'я Куку нічого не відомо.

Зараз ви читаєте новину «Олег Сенцов голодує 61-й день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути