середа, 11 травня 2011 04:45

Оксана Зінченко померла на дев'ятому місяці вагітності

Автор: Фото з родинного архіву Москалюків
  Оксана Зінченко тримає доньку Анастасію в дитячому садку під час ранку до свята 8 Березня. Жінка на восьмому місяці вагітності. Цей знімок зробили за 40 днів до смерті Оксани
Оксана Зінченко тримає доньку Анастасію в дитячому садку під час ранку до свята 8 Березня. Жінка на восьмому місяці вагітності. Цей знімок зробили за 40 днів до смерті Оксани

24-річна Оксана Зінченко із села Приборівка Липовецького району Вінниччини померла на дев'ятому місяці вагітності. Її поховали із ненародженою дитиною 1 травня.

Приборівка за 16 км від Вінниці. Могила Оксани на сільському цвинтарі рясніє вінками та штучними квітами.

— Оксани не стало 30 квітня, — розповідає біля могили троюрідна сестра покійної 38-річна Наталя Дячук. Працює директором школи у сусідньому селі Сиваківці. — Нам подзвонили родичі зранку. Ми зразу приїхали. Там і "швидка" стояла, і міліція. Кажуть, тромб відірвався. Хоча Оксанка регулярно обстежувалася під час вагітності. Не скаржилася. Угрози викидня не було. 2-річна Настуня в неї лишилася.

Хата Оксаниних батьків у центрі села, неподалік сільради. Навпроти медпункт. У дворі гавкає малий чорний пес на ланцюгу. Двері до хати прочинені. На порозі сидить Оксанина бабуся.

— Пішла дитина зі світу така молода, — голосить 82-річна Ганна Москалюк. — Заслабла Оксаночка. А вже й одежу купила хлопчику. Тільки Настуня в нас осталася. Всьо було в дитини, ні в чому не нуждалася. Жили з чоловіком Романом у времянці. Дуже любилися вони. Ше в п'ятницю їздила у Вінницю робити фотографії для паспорта. Щоб записати нову дитину на Рому. Бо це її другий чоловік, а вони не розписані. Перший Ігор ледачий, п'є горілку. Аби тільки він не забрав у нас Насті. Треба було Оксаночку у Вінницю везти, то спасли б. А ця Прилука (за 8 км у селі Нова Прилука є фельдшерсько-акушерський пункт. — "ГПУ") нікого не спасе. Прийшли тільки крапельницю навалили. А на вскритії сказали, шо недостаточность серця. А шо вони ше будуть казати?

Медпункт зачинений. За ним розмовляють чотири літні жінки. Запитую, що сталося з Оксаною Зінченко. Називатися не хочуть.

— Казали, сосуди звузилися. Кров не дойшла до серця, — говорить селянка в зеленій хустці.

— Я питалася в Наді, коли Оксані родити. То казала, ше бараболю вспіє посадити. Вже вона доносювала. Дитинку, канєшно, могли спасти. Але шо ж, як приїхала "скора", а не взяли із собою скальпеля. Не було в них чим розрізати живота, — розповідає інша в чорній куфайці.

— То ножом треба було різати, — додає третя.

— Це ж треба спеціаліста. Хто ж розріже так? — каже та, що в зеленій хустці.

— Ганю, то ж приїхала медсестра.

— О, медсестру найшла. Турбівчиху! Вона така медсестра, як я, тьху! Казали, врачиха робила штучне дихання через рушник.

— То така "скора". Їх треба розігнати всіх. У Приборівку вопше не можна докликатися. Як хтось викличе, то вони передзвонюють у сільраду перепитати, чи там не алкоголіки живуть.

— Ніколи не можна було сказати, шо Оксанка хвора. Торік город соток із 15 сама обробила, висапала. Зустріла її, як вона з манюньою йшла. Каже, двічі в день ходить у ліс збирати гриби. Возить у Вінницю продавати.

— Із цим другим чоловіком Романом дуже гарно жили. Разом Настуню в садік водили. Перший її чоловік, Ігор, був на похороні. Казав: "Дитини не заберу, бо в мене нема куда". Ігор із Романом — двоюрідні брати. Роман хрестив Настуню, а потім узяв Оксану.

— На обіді люди казали, що дитинку вийняли вже на вскритії. А потом знов зашили. Батюшка казав, що раз ненароджене дитятко, то має лишитися в лоні матері.

Медики, що обслуговують село, відмовляються говорити.

— Мене там не було. Я в той день була в Турбові на похороні. Дзвоніть у турбівську поліклініку і говоріть з Ольгою Монастирською, — каже сільська фельдшерка Олена Круподер.

— Я не в курсі, — відповідає телефоном Монастирська. — Зараз передам трубку сімейному врачові Валентині Петрівні.

— А хто це вам розказав, що ви вже знаєте? — дивується Валентина Петрівна. — Жінка була здорова, стояла в нас на учоті, обслєдована. А шо случилося, я не можу сказати. Дзвоніть у вищу інстанцію.

Головний лікар липовецької райлікарні Олександр Дмитрук коментувати випадок відмовився.

— Я там не була. Жінку спасали лікарі з Турбівської лікарні. Померла, бо перетрудилася. У неї гостра корональна недостатність. Раптово скоротилися корональні судини, і кров не поступила в серце. Від цього вмирають раптово. Як "швидка" приїхала, вона вже була мертва. Якби це сталося в лікарні, то в реанімації могли би спасти, — говорить головний лікар Липовецького центру первинної допомоги Аделя Каземирко.

Роман Зінченко живе з батьками Оксани, працює на млині в Турбові.

Зараз ви читаєте новину «Оксана Зінченко померла на дев'ятому місяці вагітності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути